Monografija "Puma" u svim osnovnim školama na području Varaždinske županije

Objavljeno: 22.06.2012. 09:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

U Županijskoj palači Varaždinske županije održana je primopredaja monografije 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" koju će dobiti sve osnovne škole u Varaždinskoj županiji, a koja je tiskana povodom 20. godišnjice osnutka "Puma". 

Zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković izrazio je posebno zadovoljstvo i ponos predstavljanjem ove monografije te zahvalio svim sudionicima Domovinskog rata s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije, koji su svojim srcem i ljubavlju branili domovinu.

- Možemo biti ponosni na ratni put 7. gardijske brigade, iz čijih je redova tijekom rata poginulo 90 boraca, dok ih je 500 bilo ranjeno,  a veći dio pripadnika "Puma" je upravo iz sjeverozapadne Hrvatske - naglasio je zamjenik župana i dodao kako se upravo stoga ne smije zaboraviti iznimno važna uloga i akcije "Puma" tijekom rata, a to se posebno odnosi na mlađe generacije.

Bojnik Stanko Šincek, jedan od autora monografije predstavio je monografiju, ali i podsjetio na ratni put 7. gardijske brigade, na kojem su "Pume" boravile 840 dana bez prekida i oslobodile teritorij veličine Varaždinske županije.

- "Pume" su formirane 23. prosinca 1992. godine, sa sjedištem u Varaždinu, a ova monografija, koja je napravljena u suradnji s Ministarstvom obrane RH i Glavnim stožerom Oružanih snaga RH, čuvanje je spomena na 7. gardijsku brigadu i poginule branitelje u Domovinskom ratu - kazao je Šincek.

General Zdravko Jakop,predstavnik Udruge PUMA, rekao je da je ova monografija samo jedan od rezultata onoga što su pripadnici 7. gardijske brigade napravili te se nada da će ova monografija doći do najmlađih naraštaja kako bi se upoznali s glavnim dosezima ove brigade, ali i Domovinskim ratom, nakon čijeg je završetka najvažnije održati spomen na ljude koji su dali svoje živote.

Također je podržao inicijativu Varaždinske županije da se u okviru sata Povijesti u svim osnovnim školama održi sat o Domovinskom ratu kako bi učenici dobili cjelokupni uvid u ovaj važan događaj za hrvatsku povijest.

Autori monografije 7. gardijska brigada "Pume" su bojnik Stanko Šincek, bojnik Mirko Martinjak, bojnik Darko Duhović, satnik Jadranko Golubić, natporučnik Josip Šimunko, satnik Robert Kahriman, narednik Igor Tkalec i Nataša Mihinjač te glavni recenzent Ante Nazor.

Komentari