Na današnji dan prije 23 godine ubijen slikar iz Donje Voće Slavko Stolnik

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 17.05.2014. 15:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: voca.hr

Najpoznatiji Voćanac, slikar Slavko Stolnik, rođen je 11. lipnja 1935. godine.  Slikao je od malih nogu i imao veliku želju za stjecanjem obrazovanja, međutim siromašni roditelji to mu nisu mogli priuštiti.

Stolnik je zbog toga isprva radio kao rudar, a potom u Zagrebu kao policajac, gdje je upoznao i Krstu Hegedušića koji je prepoznao njegovu izuzetnu darovitost te ga uputio u tehniku slikanja na staklu.

Nakon velikog uspjeha u likovnom svijetu Stolnik odlazi u Pariz, romantično sanjajući da "osvoji svijet". Stvarnost je ipak bila drugačija i Stolnik nenaviknut na sve ono loše što donosi život u velegradu završava kao klošar pod mostovima Seine.

U Zagreb se vratio 1963. godine, a nakon toga dolazi i u svoj zavičajni zaseok Stolniki pokraj Donje Voće, gdje se umjetnički nadahnjuje motivima iz svakodnevnog života. Započinje tako svoju najplodniju stvaralačku fazu, te u razdoblju od šest godine, između 1970. – i 1976. slika svoja najvažnija djela.

Stolnik ne samo da postaje jedan od najvećih ekspresionista i kolorista u hrvatskoj naivi, nego jedan od najvećih u hrvatskom slikarstvu uopće. No, osim što se bavio slikarstvom i kiparstvom, Stolnik se bavio i pučkom medicinom. Koncem 80-tih godina, tražeći lijek za ozdravljenje, posjećivali ljudi s prostora gotovo cijele bivše države.

Prvu samostalnu izložbu priredio je u Zagrebu 1955. godine, a izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Rijeci, Dubrovniku, Beogradu, Lausanne, Parizu, Zlatar, Milanu i drugim mjestima.

Svoj život, nažalost, završava tragično. Prije 23 godine, u noći sa 16. na 17. svibnja 1991. godine, Stolnik je ubijen u svom skromnom domu iz koristoljublja.

Komentari