Na Kamelija kupu najbolji učenici Srednje strukovne škole Vinkovci

Piše: eVz

Objavljeno: 02.12.2012. 08:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Ekipa učenika Srednje strukovne škole Vinkovci pobjednik je ovogodišnjeg Kamelija kupa. Za nepuni bod slijedila ih je ekipa Turističko ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, a na treće mjesto plasirali su se đaci Gospodarske škole Varaždin.

Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, održao se sedmu godinu u nizu u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva. Tročlane ekipe učenika pripremale su meni od tri slijeda od unaprijed zadanih namirnica.

Hladno predjelo pripremali su od pilećeg filea i svježeg sira, a glavno jelo se sastojalo od svinjske pisanice i domaće tjestenine. Svoje kulinarsko umijeće u pripremi deserta pokazali su koristeći kesten pire, čokoladu i voće. 

Tijekom petka i subote 11 ekipa pripremalo je pred publikom jela kojima su učenici pokazali svoju kreativnost u recepturama, kuhanju, ali i serviranju na tanjuru. Njihov rad vrednovala su znalačka nepca tročlanog Ocjenjivačkog suda kojeg su činili Vladimir Balent, Grozdana Bohorč i Marinko Jurešić. 

Slastičarki pobjednik prvenstva znat će se u nedjelju navečer. U tri kategorije majstori izrade slastica pripremili su atraktivne svečane torte na temu Valentinova te desert. Kroz nedjelju će izrađivati slatki pladanj koji se sastoji od četiri vrste kolačića, a radi se za 12 osoba.

Tijekom nedjelje stići će kuhari i početi s natjecanjima od kojih će se ona u kategoriji restoranskih menija, pojedinačna i ekipna takmičenja, održati pred publikom. Također, počet će s izradom hladne plate koju će posjetitelji dan kasnije moći kušati na svečanoj večeri Zlatna Nimfa. U ponedjeljak kuhari nastavljaju s natjecanjima u čak sedam kategorija.

Podsjećamo, u nedjelju i ponedjeljak će se održati i kulinarske radionice za amatere. U nedjelju će Dragica Lukin otkriti male slastičarske trikove kojima si svatko može olakšati pripremu slastica za svoje najmilije. Popularni Branko Ognjenović u ponedjeljak će održati radionicu jela iz woka.

Dani hrvatskog kulinarstva u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza održavaju se devetu godinu u nizu. U Varaždinskim Toplicama od 30. studenog do 5. prosinca oko stotinu učenika, slastičara i kuhara natjecat će se za prestižne titule. 

Komentari