Na području Grada Lepoglave broj kaznenih djela u opadanju

Objavljeno: 21.12.2014. 10:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave sastalo se kako bi na kraju godine analiziralo stanje sigurnosti na gradskom području te donijelo smjernice rada za sljedeću godinu.

Na sastanku je istaknuto da je, prema iznesenim podatcima, stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave više nego zadovoljavajuće te da Grad Lepoglava prednjači u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji po smanjenju broja kaznenih djela.

- Na području Grada Lepoglave evidentirano je svega 28 kaznenih djela. To je daljnji pad u odnosu na proteklu godinu, kad je evidentirano četiri kaznena djela više. Riječ je o dugogodišnjem trendu njihovog smanjivanja. U posljednjih pet godina broj takvih djela pao je za gotovo 100 posto. Rezultat je to preventivnih, ali i represivnih aktivnosti koje smo provodili. Ono što je posebno dobro u toj statistici je kontinuirani pad kaznenih djela općeg kriminaliteta. Prvenstveno se to odnosi na krađe, teške krađe ili pak razbojstva, silovanja i ubojstva. U tom pogledu Grad Lepoglava odskače, jer gotovo na cijelom području Varaždinske županije bilježimo njihov porast. U 11 mjeseci na lepoglavskom gradskom području zabilježili smo samo devet djela općeg kriminaliteta – istaknuo je načelnik Policijske postaje Ivanec Boris Divjak.

Od negativnih trendova evidentiran je porast kaznenih djela na štetu maloljetnika. Tu se, u većini slučajeva, radi o neplaćanju alimentacije i zanemarivanju. Stanje u prometu je također dobro i zadovoljavajuće, budući je prisutan trend smanjenja broja prometnih nesreća. Na području Grada Lepoglave evidentirane su 34 prometne nesreće u kojima je ozlijeđena 21 osoba, od kojih su dvije zadobile teške tjelesne ozljede.
 
Policija je evidentirala 22 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je s obzirom na broj događanja na području Grada Lepoglave, mali broj, istaknuto je na Vijeću. Pritom se veliki dio slučajeva narušavanja javnog reda i mira odnosi na samo jednu obitelj, koja je već ranije evidentirana kao problematična.

U izvješću o stanju sigurnosti navodi se i kako na području cijele Policijske uprave varaždinske nije bilo zapljene opojnih sredstava, osim marihuane, koje bi bile povezane s građanima Lepoglave.

- Drago mi je vidjeti da su statistički podaci za područje Grada Lepoglave pozitivni. Vidi se da društvo u cjelini – građani, organizacije civilnog društva te razne institucije, svaka u svom dijelu, mijenjaju stav prema lokalnoj zajednici pa ima sve manje devijantnog ponašanja i eskalacije raznog nasilja, posebice u kontekstu manifestacija koje imamo. To je još jedna dobra lepoglavska priča. Lepoglava je sigurno mjesto za život, kod nas nema problema iz domene sigurnosti građana i na tome možemo graditi zdravu i sretnu budućnost – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, koji je najavio i smjernice rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta za razdoblje koje dolazi.

- Cilj nam je približiti rad policije i policijskih službenika u preventivnom smislu. Planiramo kroz taj sustav uvođenja policije u zajednicu educirati i mlade. Dakle, kada govorimo o sigurnosti građana možemo reći da smo zaista siguran grad – zaključio je Kovač.

Komentari