Na poplavljena područja otišle cisterne DVD-a V. Toplice i Bedenec

Objavljeno: 23.05.2014. 13:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: DVD Bedenec

Na području Varaždinske županije vatrogasne su se organizacije svesrdno uključile u organizaciju upućivanja humanitarne pomoći u poplavljena mjesta Slavonije.

Više desetaka DVD-ova sudjelovalo je u prikupljanju i prijevozu pomoći u područja pogođena ovom katastrofom, a detaljnije izvješće o istom slijedi naknadno, s obzirom da slanje pomoći i dalje traje.

Na sastanku državnog vatrogasnog zapovjedništva, održanom 22. svibnja u Županji, županijski vatrogasni zapovjednici imali su prilike sami se uvjeriti u razmjere katastrofe koja je pogodila prije svega Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Na pojedinim područjima vodostaj Save pao je za oko pola metra, no i dalje je iznimno velika površina pod vodom, uključujući cijela naselja Gunja i Rajevo Selo.

Županijski vatrogasni zapovjednici izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da se u svim medijskim nastupima čelnika koji rukovode sustavom zaštite i spašavanja gotovo i ne spominju vatrogasci, iako ih je dosad oko 5 000 sudjelovalo u provedbi obrane od poplava i evakuaciji ljudi i životinja, uz odrađenih oko 10 000 sati rada.

S područja Varaždinske županije dosad su u poplavama pogođena područja upućene autocisterne DVD-a Varaždinske Toplice i DVD-a Bedenec s vozačima, a koji sudjeluju u opskrbi stanovništva pitkom vodom.

Povlačenjem vode nastupiti će uvjeti za početak sanacije terena, odnosno ispumpavanje vode iz kuća odnosno kućanstava, a u čemu će glavnu ulogu imati vatrogasci iz cijele zemlje.

Tijekom idućeg tjedna u tom smislu očekuje se prvo angažman vatrogasnih snaga iz priobalja, grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Ostale vatrogasne snage, uključujući i dobrovoljne vatrogasce s područja Varaždinske županije, svoj angažman mogu očekivati nakon 1. lipnja, ukoliko ne dođe do novih nepredviđenih okolnosti. Svoju spremnost za takav angažman, stavljanjem na raspolaganje svojih vozila, pumpi te određenog broja vatrogasaca, dosad su iskazali pripadnici DVD-ova s područja gradova Ivanca, Ludbrega, Varaždina i Varaždinskih Toplice te općina Martijanec, Cestica, Sveti Đurđ, Ljubešćica  i Beretinec.

Predviđeno je da će smjena vatrogasnih snaga u Slavoniji trajati najviše do sedam dana, s obzirom na očekivani težak danonoćni rad, a kako bi se stradalo stanovništvo što žurnije moglo vratiti u svoje domove.

Komentari