Na sjednici Županijske skupštine o naknadama ŽUC-u i putovanjima u Brazil

Objavljeno: 07.05.2014. 14:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine odlučeno je da će se Ministarstvu prometa uputiti Inicijativa o izmjeni Pravilnika o naknadama za prilaz na županijske ceste koju moraju plaćati obrtnici i poduzetnici.

Istaknuto je kako pravilnik o naknadama loše definiran te da najveći teret podnose mali obrtnici i poduzetnici, dok velike tvrtke, benzinske pumpe i trgovački lanci plaćaju puno manje naknade ili ih uopće ne plaćaju.

– Kao što smo i utvrdili, taj pravilnik je loše definiran. Onima manjima stvarno zagorčava život, dok velike tvrtke, trgovački lanci i benzinske postaje plaćaju jako malo gledajući na svoj promet i profit. Današnja Županijska skupština donijela je Inicijativu prema ministru prometa da promijeni taj pravilnik, da ga prilagodi stvarnom stanju te da omogući plaćanje samo minimalne obaveze od strane malih obrtnika i poduzetnika – rekao je župan Predrag Štromar.

Na aktualnom satu bila su ponovno pitanja o aglomeraciji Varaždin,  rezultatima u suzbijanju zlouporabe narkotika, a oporba je izrazila svoje nezadovoljstvo zbog toga što nema ni jedne točke o projektu javno-privatnog partnerstva.

– Grad Varaždin nije prihvatio projekt pa je trebalo barem donijeti odluku o izmjeni naziva projekta. Također, od nadležnih institucija želimo dobiti odgovor je li CEI u sukobu interesa. Oni provode sve od javne nabave, provođenja projekta, do nadzora i procjene.  Nisu li u sukobu interesa – pitao se Zvonimir Sabati iz redova HSS-a.

Nije prošla ni inicijativa HDZ-a o raspisivanju referenduma o JPP-u, a laburistu Sinišu Miličića zanimalo je razmišlja li Županija o mogućoj kupnji autobusnog kolodvora.

– Arena na Dravi košta koliko 122 autobusna kolodvora zajedno. S obzirom na trenutnu cijenu, onaj tko kupi kolodvor ne može pogriješiti. Ovo je odlična prilika za Županiju i Grad - rekao je Miličić.

Međutim, župan Štromar odgovorio je kako za kupnju kolodvora nisu predviđena sredstva u proračunu, a takva investicija nije ni u planu te da je Županija sklonija tomu da kolodvor kupi privatni investitor.

Izvješće o radu Piškornice za 2013. godinu skinuto je s dnevnog reda zbog nedolaska direktora Mladena Jozinovića. Na sjednici je bio i SDP-ov saborski zastupnik Mario Habek, što je iskoristila oporba i pitala župana zna li što o Habekovom putovanju u Brazil u društvu načelnika PU varaždinske Darka Jurčeca. Štromar je kratko odgovorio kako ne zna ništa o tome, dok je Habek medijima dao izjavu kako ne daje komentare o privatnim putovanjima.

– Moje privatne stvari nikada neću komentirati jer je isključivo moja privatna stvar gdje sam i s kim sam u svoje privatno vrijeme. Što se tiče plaćanja puta, u Brazilu nikad nisam bio službeno kao saborski zastupnik – bio je kratak Habek.

Komentari