Općina Cestica

Na tornju crkve svete Barbare u Natkrižovljanu novi krov

Objavljeno: 12.02.2016. 12:15

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 01:09

Foto: Općina Cestica

Radovi na obnovi krovišta tornja župne crve Svete Barbare u Natkrižovljanu započeli su sredinom listopada mjeseca, a montažom pozlaćene jabuke i križa, u subotu, 30. siječnja 2016. godine radovi su završeni.

Radove je izvodio građevinski obrt Kovačićek iz Varaždina, a uz majstora Slavka Kovačićeka postavljanju su bili nazočni i djelatnici obrta Kristijan Dreflak, Vladimir Horvat i Zvonko Hajsok, te vlč. Mario Filipović, župnik župe Sveta Barbara. Visina jabuke na koju se nakon montaže montirao novi križ, je 52 cm, a promjer u srednjem dijelu je 47 cm. Po uzoru na stari napravljen je i novi križ visine 105 cm, a poprečni donji dio širok je 70 cm dok je gornji nešto kraći, 56 cm. Po izvršenom blagoslovu jabuka je stavljena na postolje, bakrenu „štucu“, visine 92 cm te omotana zaštitnom folijom kako se kod podizanja na vrh tornja ne bi oštetila. Prije podizanja, u jabuku je stavljena povelja koju je dana 22. siječnja napisao vlč Mario Filipović, te nakon toga „plastificirao“ Antonio Kišić, a sadržaj iste je:

Godine Gospodnje 2015. na 2016. za vrijeme pontifikata njegove svetosti Pape Franje I te za biskupa varaždinskog uzoritog gospo. Josipa Mrzljaka, kad župnik na ovom krasnom brijegu bude vlč. Mario Filipović, a darom Republike Hrvatske, općine Cestica na čelu s gosp. Mirkom Korotajem i vjernika ove župe, po znanju i umijeću majstora gosp. Slavka Kovačićeka i njegovih spretnih radnika obnovljena je ova kapa tornja bakrom i postavljena pozlaćena jabuka.

Neka ovo djelo obnovljeno na slavu Predragog Bogam Oca i Duha Svetoga, na čast sv. Barbare djevice i mučenice, na radost moju kao župnika i vjernika nam barbarinske župe još na duga vremena ovu našu crkvu krasi i prelijepi nam brijeg. 
Štitio svemogući dobri Bog po zagovoru B: D: Marije i sv. Barbare dj. i muč. Ovu crkvu i cijeli nam kršćanski kraj što se nadaleko pod njom stere. Neka svatko tko dođe u ovu crkvu pomoliti se zadobije utjehu i milost za dušu i tijelo i budi to na slavu Trojedinoga Boga i njegovih svetaca. Amen!

U Natkrižovljanu dne 22. siječnja 2016. godine

Župnik: vlč. Mario Filipović


Projekt obnove krovišta tornja župne Crkve sv. Barbare u Natkrižovljanu općina Cestica pokrenula je 2014. godine, u suradnji sa župom, a uz troškovnik i ostalu potrebnu dokumentaciju Prijavnica za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2015. godinu, na adresu Ministarstva kulture Republike Hrvatske upućena je početkom rujnu 2014. godine. Za 2015. godinu projekt je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske poduprlo sa 100 tisuća kuna, a ugovor s izvođačem potpisan je 17. kolovoza 2015. godine.

U skladu s mogućnostima obnovu su poduprli i župljani, i Općina Cestica, a da bi se svi potrebni radovi mogli izvesti projekt obnove poslan je na natječaj Ministarstva kulture i za 2016. godinu.

U protekle dvije godine, 2014. i 2015. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pomoglo je rekonstrukciju stepeništa u tornju župne crkve u Radovcu, rekonstrukciju poda i stepeništa u kapeli Majke Božje u križovljanskoj crkvi Uzvišenja sv. Križa, kao i rekonstrukciju krovišta te crkve i same kapele i sakristije te tornja. Obnovu krovišta na crkvi u Radovcu pomogla je i Varaždinska biskupija, a i župljani križovljanske župe, te Općina Cestica. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uključilo se i u projekt sanacije Crkve sv. Lovre u Lovrečanu, a zahvaljujući pomoći Ministarstva obnovljen je najstariji spomenik u općini Cestica, Pil žalosnog Isusa u Kolarovcu iz 1658. godine, te potom i nešto mlađi u Dubravi Križovljanskoj. Sredstvima Ministarstva kulture restaurirane su freske na svodu kapele Uznesenja blažene Djevice Marije u Križanču, a za ovu 2016. godinu projektna dokumentacija predana je za potrebne radove za kapelu sv. Lovre, župni dvor župe Križovljan i restauraciju oslika zidova i pjevališta na kapeli u Križanču.

Sanacija župnog dvora župe Sveta Barbara u Natkrižovljanu, koja traje od lipnja 2015. godine, provodi se uz pomoć Varaždinske biskupije.

Komentari