Nakon Martijanca, francuski hodočasnik Morel stigao u Breznički Hum

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 11.11.2013. 09:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Huberta Morela, njegovog pratitelja Božidara Dragišića i prevoditeljicu Irenu Stopfer ugostio je načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić, koji je nakon zajedničke večere goste upoznao s našom poviješću i običajima uz Martinje

Podsjetimo, Morel je početkom mjeseca kolovoza krenuo iz Lyona prema Milanu, Ljubljani, Mariboru i Murskoj Soboti, gdje je ušao u Hrvatsku pa putem obišao međimursko mjesto Sveti Martin te Martijanec u Varaždinskoj županiji.

>> Svetomartinski hodočasnici u općini Martijanec

Zadovoljan gostoprimstvom u Brezničkom Humu, gdje se također slavi blagdan zaštitnika  vinara i vinogradara, Hubert Morel je opisao svoj put kao put susreta i dijeljenja, kao što je to za svoga života činio i Sveti Martin. Morela se posebice dojmio lijep ali težak uspon kroz francuske i slovenske Alpe ali i srdačni ljudi koje je putem posvuda sretao.

- Nije lako pješačiti s ruksakom težine 15 kilograma ako uz to imate 73 godine života – zaključio je Morel, rekavši kako mu je nakon 12 godina pješačenja i hodočašćenja i prevaljenih desetaka tisuća kilometara ovo hodočašće putevima Svetog Martina bilo posljednje u životu.

Komentari