Natalija Martinčević na zasjedanju 129. skupštine Interparlamentarne unije

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 09.10.2013. 10:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Saborska zastupnica Natalija Martinčević (HNS) i zamjenica varaždinskog gradonačelnika kao članica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora sudjelovala je  na zasjedanju 129. skupštine Interparlamentarne unije u švicarskoj Ženevi.

Skupština međunarodne organizacije parlamenata suverenih država započela je s radom 6. listopada, a završava danas, 9. listopada.

Više od  1450 izaslanika iz 164 parlamenata raspravljalo je o odgovornosti parlamenata i individualnoj odgovornosti zastupnika, političkoj kontroli stranaka nad zastupnicima, ukidanju smrtne kazne, aboliciji, te osobito važno, ukidanju svih oblika diskriminacije žena. "Parlamenti su ogledala našeg društva i ideja je da potiču pozitivne promjene,  a one su ključne upravo u području prava žena te njihovog boljeg i jačeg uključivanja u tijela u kojima se donose odluke -a to su prije svega parlamenti. Promjene se događaju, ali su prespore i nedovoljne. Iskustva parlamenata država su različita; od vrlo pozitivnih, posebno u državama Skandinavije gdje možemo reci da je ravnopravnost gotovo i ostvarena, pa do država koje su još jako daleko od toga.

Hrvatska je, na žalost, također još daleko od standarda koji bi jedna europska država trebala imati. Naime, iako žene u ukupnoj populaciji čine 52 posto, u Hrvatskom saboru tek ih je 25 posto. Na lokalnoj i regionalnoj razini slika je još sumornija: nakon prošlih izbora, u samo jednoj od 21 županije izabrana je samo jedna županica, a u čak 429 općina tek 21 načelnica. Nažalost, u 106 općina i gradova u vijećima nema nijedne žene. Stoga je pred nama ozbiljan posao na osnaživanju naše demokracije snažnijim uključivanjem žena.“ – istaknula je Natalija Martinčević, uspoređujući najnovije podatke iznesene u Ženevi.

Inače, Interparlamentarna unija osnovana je 1889. godine kao međunarodna organizacija parlamenata suverenih država sa sjedištem u Ženevi koja usko surađuje s Ujedinjenim narodima. Okuplja zastupnike nacionalnih parlamenata koji u svom radu razmatraju pitanja od međunarodnog značaja, doprinose promicanju ljudskih prava i pomažu u konsolidaciji predstavničkih institucija širom svijeta.

Komentari