Počeo prosvjed seljaka: Blokirana cesta u Poljancu

Objavljeno: 07.03.2011. 11:33

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Oko 30 poljoprivrednika s ludbreškog područja traktorima je blokiralo promet na državnoj cesti D2 u Poljancu kraj Ludbrega. Istovremeno, u Vratnu se skupljaju poljoprivrednici iz sjevernog dijela Varaždinske županije koji poslijepodne planiraju blokirati državnu cestu koja vodi prema Sloveniji.

- Ovako više ne ide. Sustavno nas uništavaju već godinama. Naši troškovi rastu doslovce iz dana u dan, a država nam smanjuje sva prava. Pa cijena umjetnog gnojiva je porasla više od 30 posto u manje od godinu dana, a država nam želi dati poticaje manje za 60 posto od predviđenog iznosa. S tim da od poticaja za 2010. godinu još ni lipu nismo dobili - ističe koordinator prosvjeda u Poljancu Miljenko Ivanuša. Ističe da se on i njegove kolege neće maknuti s ceste do ispunjenja zahtjeva pa čak i ako to bude značilo da će morati spavati u traktorima.

- Ne zanima nas politika, ni tko je u Vladi, ni tko je ministar ili premijer. Tražimo samo da se država prema nama počne odnositi pošteno - naglasio je Ivanuša, inače proizvođač mlijeka s ludbreškog područja.

Ludbreški poljoprivrednici traže isplatu poticaja u punom iznosu od 2250 kuna po hektaru, odgodu referentne godine u proizvodnji mlijeka, legalizaciju postojećih farmi, reprogram kredita u HBORU-u i poslovnim bankama i izjednačavanje visine zakupa državnog zemljišta sa koncesijom.

- Agrokog plaća koncesiju za državno zemljište od 150 do 300 kuna po hektaru, a mi plaćamo zakup od 600 do 2 tisuće kuna. Ne čini li se i Vama da bi situacija trebala biti obrnuta? Pošteno bi bilo kad bi iznos koncesije i zakupa bio izjednačen - naglasio je Ivanuša.


Razvoj događaja pratite na www.eVarazdin.hr.

Komentari