Ništa od obnove: Sedam varaždinskih vrtića još čeka bolje dane

Varaždinski vrtić Aleja

Objavljeno: 04.10.2014. 10:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Od obnavljanja deset tisuća četvornih metara površine Dječjeg vrtića "Varaždin" i I. osnovne škole Varaždin kako bi bili energetski učinkovitiji, zasad neće biti ništa.

Projekt je stao zbog neispunjavanja ugovornih obveza pružatelja energetske usluge. Pružatelj energetske usluge bila je tvrtka Zagorje-Tehnobeton.

– Grad Varaždin je 9. rujna 2013. godine sa Zagorje-Tehnobetonom potpisao Ugovor o energetskom učinku kojim su bili regulirani međusobni odnosi u postupku energetske obnove sedam objekata Dječjeg vrtića "Varaždin" i I. Osnovne škole Varaždin po ESCO programu. Do raskida ugovora došlo je zbog neispunjavanja ugovornih obveza pružatelja energetske usluge, tvrtke Zagorje Tehnobeton, 18. srpnja 2014. godine – poručili su iz Grada Varaždina. Vrijednost cijele investicije je sedam milijuna kuna, a trošak obnove trebao se financirati iz ostvarenih ušteda na razini troška od 53 825 kuna plus PDV mjesečno kroz 14 godina.

Još u veljači 2013. godine, raspisano je javno nadmetanje za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava sedam zgrada Dječjeg vrtića „Varaždin“ i I. osnovne škole. Trebalo se obnavljati sedam vrtića, u Kozarčevoj, Trakošćanskoj, Biškupcu, Koprivničkoj, Aleji, Gortanovoj i Dravskoj te stara zgrada i dvorana I.OŠ Varaždin. Model je zamišljen na način da projektnu dokumentaciju financira Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a troškove ulaganja u objekt snosi ponuditelj odabran na javnom nadmetanju, dok se vlasnik zgrade obvezuje isplatiti ostvarenu uštedu tijekom ugovornog perioda. Ipak, sve je stalo zbog propale varaždinske građevinske tvrtke Zagorje-Tehnobeton.

Posljednji varaždinski gradski vrtić napravljen je 80-ih godina prošlog stoljeća i nakon toga nije bilo ozbiljnijih ulaganja u gradske vrtiće. Prema gradskim izračunima, godišnje se u svim tim objektima za sve energente i vodu trošilo više od milijun kuna. Uštede koje bi se mogle ostvariti boljom energetskom učinkovitošću objekata bile bi najmanje 30 posto. Osim obnove fasada, krovova i stolarija, zahvaljujući uštedama, trebalo je ostati prostora za obnovu sanitarija, kuhinja i svega ostalog što je vrtićima potrebno da bi bili kvalitetno opremljeni.

Ipak, iz Grada napominju kako od projekta energetske obnove dječjeg vrtića, ali i svih osnovnih škola, ne odustaju.

– Energetska obnova zgrada Dječjeg vrtića „Varaždin“ i svih osnovnih škola na području Grada Varaždina ponovo se priprema po Programu energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine koji je Vlada RH usvojila krajem 2013. Godine. Za provođenje ovog programa zadužena je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama – odgovorili su iz Grada.

Još nema natječaja za obnovu javnih zgrada
Grad Varaždin bio je prvi grad u Hrvatskoj koji je krenuo u eneretsku obnovu svojih javnih objekata prema Programu energetske obnove zgrada. Planirano je bilo da u taj program uđu Gradski bazeni, zgrada varaždinskog HNK te četiri povijesne zgrade u sklopu Gradskog muzeja, varaždinski Stari Grad, Kula stražarnica, palača Sermage i palača Herzer.

Poboljšanjem energetske učinkovitosti navedenih objekata, ostvarile bi se znatne uštede u varaždinskom proračunu, no natječaji za energetsku obnovu još nisu raspisani.

Komentari