Može li varaždinski prvoligaš izboriti ostanak?

Objavljeno: 09.01.2012. 14:46

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Mogu li Varaždinci ostati u najvišem rangu hrvatskog nogometa, pitaju se navijači varaždinskog nogometnog prvoligaša, iako će se mnogi pomalo zlobno zapitati: "Koji navijači?" budući da utakmice NK Varaždina u posljednje vrijeme posjećuje u prosjeku tek tristotinjak "stoika" koji svaki vikend "gutaju knedle" zbog loše igre i još lošije atmosfere oko kluba. Trener Branko Janžek i njegove trupe se međutim nadaju da će na proljeće "procvjetati", izboriti ostanak u ligi i vratiti navijače na tribine.

Varaždinski nogometni prvoligaš nakon jesenskog dijela prvenstva nalazi se na posljednjem mjestu prvenstvene ljestvice sa šest bodova iza predposljednjeg Šibenika koji ima 14 bodova.

Ispred Šibenika su Lučko i Karlovac s bodom više, dok je Istra dvanaesta s 17 bodova, a Zadar jedanaesti s četrnaest bodova više od varaždinskog prvoligaša.

Iduće sezone liga bi trebala imati dvanaest klubova, što znači da bi Varaždinci na proljeće trebali "preskočiti" čak 5 klubova i nadoknaditi čak 14 bodova.

A ako se uzme u obzir da je sastav za proljeće dodatno oslabljen svima je jasno da je pred Varaždincima "nemoguća misija", a pritom ne mislimo na kolektivni posjet novom multipleksu Blitz-Cinestar u trgovačkom centru Lumini i zajedničko gledanje novog blockbustera sa Tomom Cruiseom u naslovnoj ulozi.

Na jesen dvojica ključnih igrača Varaždinaca Josip Golubar i Karlo Šimek su zadnji koji su napustili brod , a kofere je pokupio i standardni vratar Saša Dreven koji je otišao u Singapur.

Klub će vjerojatno napustiti i mladi Marko Pajač, a nova destinacija ovog talentiranog igrača trebala bi biti Nizozemska, odnosno Twente. S Varaždinom su ugovore raskinuli i Goran Barišić, te Danko Cerovečki, trećeligaški igrač koji je dobro došao Janžeku prošle jeseni.

U Varaždin ove sezone nije stiglo ni jedno pojačanje jer igrači iz druge i treće lige jednostavno ne mogu biti pojačanja.

Domagoj Kuran, stoper iz Neretve, devetoplasirane ekipe 3. HNL Jug, Kurtović iz trećeligaša Uskoka iz Klisa, Pomper iz trećeligaša Čakovca, te novopridošli igrači Kenan Karađuz i Imut Cilinger, za koje Google ne može pronaći ni jednu poveznicu, ne djeluju kao dostojne zamjene za Šimeka ili Golubara.

Jedini dolazak koji se može donekle smatrati pojačanjem je dolazak Luke Jagačića, Varteksovog dijeta odbjelog na sezonu i pol u drugoligaš Pomorac iz Kostrene.

Iako ima prilično siromašan kadar,  trener Janžek nada se da će njegova ekipa izboriti ostanak.

- Bit će teško. Neće biti jednostavno, no nismo slabiji od drugih. Idemo se dobro pripremiti pa ćemo vidjeti. Vjerujem da možemo izboriti ostanak sve do kad postoji teoretske šansa- rekao je trener Varaždina Branko Janžek.

Prvoj momčadi na priremama priključit će se i juniori Petrović, Šafarić, Vuković i Babić, a njihov dvije godine stariji kolega koji je već kao junior zaigrao za prvu momčad Varaždinaca, a bit će sigurno  jedan od ključnih igrača ovog proljeća, Dominik Glavina vjeruje u ostanak.

- Sve moguće,  nije tako veliki zaostatak. Ekipe ispred nas neće toliko pobjeđivati pa je tu naša šansa. Bit će teško nadoknaditi odlazak Golubara i Šimeka, ali stigao je Jagačić i neki novi igrači koji će ih probati dostojno zamijeniti - istaknuo je Dominik Glavina.

Novopridošli vezni igrač Varaždina Luka Jagačić kazao je da se neće biti lako izvući iz ove situacije, ali vjeruje u ostanak.

- Bit će teško, ali gore ne može, samo može bolje. Mislim da kolektivnom možemo izvući ostanak u prvoj ligi- rekao je Luka Jagačić.

Pripreme je počelo 25 igrača, a prvu pripremu utakmicu u kojoj će se već polako vidjeti prava vrijednost bitno oslabljene ekipe u odnosu na jesen, na rasporedu je 24. siječnja u Koprivnici protiv istoimenog domaćina, ekipe koja je trenutno vodeća u 3. HNL Sjever.

Horvat: Tvrtka Varteks nije dala suglasnost za ime niželigaša

Predsjednik kluba na prozivci je najavio moguću novu promjenu imena kluba u NK Varteks.

-Promjena imena u NK Varaždin nije dobro prošla kod sponzora pa razmišljamo o vraćanju imena NK Varteks. Svjestan sam da to ime sada nosi niželigaš, ali tvrtka Varteks nije dala suglasnost da koriste njihovi ime - rekao je predsjednik NK Varaždina Zlatko Horvat.

Osim promjene imena Horvat je najavio i smanjenje broja zaposlenika i smanjenje plaća.

Komentari