Nove nevolje s klizištima u Bednji, za promet zatvorena županijska cesta u Šinkovici Šaškoj

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 20.11.2015. 18:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: ilustracija

Izvor: arhiva

Županijska uprava za ceste donijela je odluku o privremenom zatvaranju za promet lokalne ceste 25012 u Šinkovici Šaškoj, a razlog zatvaranja prometnice jest klizište koje je u većoj mjeri oštetilo „trup“ i kolničku konstrukciju ceste uslijed čega je onemogućeno odvijanje prometa.

Riječ je o novom klizištu koje je evidentirano prije oko mjesec dana, kada je primijećeno da se teren „pokrenuo“, no u međuvremenu je tlo nastavilo kliziti u tolikoj mjeri da je prouzročilo velike štete i potpuno onemogućilo promet.

Cesta je zatvorena za sva vozila i pješake, a promet će se ubuduće odvijati obilazno. Njeno zatvaranje prouzročilo je goleme probleme stanovnicima Šinkovice Šaške jer će im se put do Trakošćana – koji im je inače nadomak naselja – ubuduće produljiti za čak deset kilometara!

Naime, pošto se spomenutom županijskom cestom zbog klizišta ne mogu spustiti do državne ceste, oni će se obilaznim pravcem morati vratiti gotovo do Bednje i tek se tada spustiti na državnu cestu te nastaviti put prema odredištima.

- Teško je reći kad bi se taj problem mogao riješiti jer riječ je o velikom klizištu čija će sanacija po prvim procjenama stajati oko 1,2 milijuna kuna, a to je novac koji u ovom trenutku ŽUC nema, a Općina još manje. Ističe se to i u odluci ŽUC-a u kojoj stoji da će se sanaciji pristupiti nakon izrade projektne dokumentacije i osiguranja novca, međutim, zbog velikog zahvata i predstojeće zime ne može se utvrditi točan datum početka radova. Teška je to odluka i zbog mještana toga kraja, pogotovo onih koji vozilima putuju na posao i koji će se odsad morati suočiti s većim troškovima goriva - ističe načelnik općine Bednja, Mirko Bistović.

S obzirom na to da je riječ o klizištu na cesti koje je građanima prouzročilo velike probleme te da sanacija takvih lokaliteta obično ima prednost pred zahvatima na poljoprivrednim i drugim nenaseljenim područjima, načelnik Mirko Bistrović najavljuje da će sa Županijskom upravom za ceste učiniti sve moguće u cilju što bržeg rješavanja ove havarije.

Komentari