Obilazak romskih naselja u Strmcu Podravskom i Svetom Đurđu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.11.2013. 18:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Kako bi poboljšali životne uvjete pripadnika romske nacionalne manjine, Varaždinska županija organizirala je sastanak s predstavnicima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH i UNDP-om.

S ciljem razmatranja projekata koji bi pomogli Romima u njihovim svakodnevnim problemima, Varaždinsku županiju posjetili su pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Aleksa Đokić i predstavnice UNDP-a za programe socijalnog uključivanja Jasmina Papa i Juliette Delescluse.

Goste su primili pročelnice Upravnih odjela za poslove skupštine i zdravstvene zaštite i socijalne skrbi Ljubica Križan i Ruža Jelovac, predstavnica Agencije za razvoj Varaždinske županije Andreja Ptiček i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji su goste upoznali s trenutnim stanjem i uvjetima života u kojima žive Romi u Varaždinskoj županiji.

Nakon sastanka u županiji, zamjenik župana s gostima je obišao romska naselja u Strmcu Podravskom i Svetom Đurđu, te je tom prilikom pojasnio kako Varaždinska županija nije u mogućnosti samostalno poboljšati životne uvjete u romskim naseljima te je iz tog razloga pokrenuta inicijativa preko Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te UNDP-a, budući da oni imaju iskustva sa sličnim situacijama u srednjoj Europi.

Aleksa Đokić pohvalio je političku volju Varaždinske županije za rješavanje problematike pripadnika romske nacionalne manjine i pojasnio kako je pod hitno potrebno legalizirati objekte s obzirom da je to uvjet za priključke vode i struje u naseljima Strmec Podravski i Sveti Đurđ. Jasmina Papa istaknula je kako je UNDP spreman pomoći u izradi plana rješavanja problema te predložila ustupanje napuštenih kuća kao moguće rješenje životnih uvjeta Roma kako bi ih se integriralo u zajednicu.

Komentari