Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 16.08.2013. 13:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima XX. stoljeća i komemoraciju za žrtve grobišta Leskovec održat će se u petak, 23. kolovoza godine kod spomen križa na grobištu s početkom u 16 sati.

Obilježavanje organizira Udruga veterana "Hrvatski domobran", ogranak Varaždinske Toplice.

Ove godine navršava se i 10 godina od blagoslova spomen križa na grobištu Leskovec, a kojeg je u nedjelju  28. rujna 2003. godine blagoslovio prvi biskup Varaždinske biskupije mons Marko Culej, biskup varaždinski.

Grobište je te 2003. godine, zahvaljujući mnogim pojedincima ograđeno i do njega je uređen pristupni šumski put do kojeg se dolazi dobrom makadamskom cestom iz dva kilometara udaljenog Leskovca. Nad jamama mještani Svibovca i Leskovca uredili su grobne humke na koje su postavljeni križevi, a u sredini ograđenog prostora postavljen je veliki drveni križ uz koji je smještena i spomen-ploča.

Organizacijom komemoracije rukovodio je Odbor koji je na prijedlog Udruge Hrvatski domobran Varaždinske Toplice formiran 4. kolovoza 2003. godine, a članovi Odbora su prof. Vida Drašković, prof. Irena Hrženjak, Stjepan Gluhak, Franjo Bešenić, Franjo Talan i Stjepan Piškor, predsjednik.

Prisutni će se prisjetiti preminulog predsjednika Stjepana Piškor koji je dio sebe ugradio u postavljanje spomen križa i uređenje grobišta.

U spomen na žrtve totalitarnih ideologija svijeće će se zapaliti i kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu župe Svibovec podignutom kod OŠ Svibovec kao i kod prešućenih žrtava na groblju u Svibovcu.

Također, u planu je prisjećanje na Josipa Lesjaka, župnika župe Svibovec kojeg su partizani 17. travnja 1945. godine odveli i koji se nikad nije vratio, a za grob mu se ni danas ne zna.

Komentari