Obilježen Međunarodni dan Roma nastupima u Kuršancu i Lendavi

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 11.04.2013. 13:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Čakovečki Centar za odgoj i obrazovanje i ove je godine obilježio Međunarodni dan Roma.

Priredba učenika COO-a održana je 8. travnja u prostorima Obiteljskog centra u Kuršancu s početkom u 10 sati.

Kraći program koji su polaznici i njihove mentorice izveli sastojao se od pjesama, igrokaza, recitacija i plesa, a sam je događaj započeo nastupom školskog zbora i izvođenjem bajaške himne Paduri verđi.

Program se sastojao od točaka na bajaškom i hrvatskom jeziku, a priredbi je prisustvovao veliki broj stanovnika romskog naselja Kuršanec, polaznici dvaju odjela Dječjeg vrtića Pirgo, uzvanici i gosti Centra za odgoj i obrazovanje.

Polaznici Centra sudjelovali su 9. travnja na obilježavanju Svetovnog dana Romov u susjednoj Lendavi, gdje se već petu godinu zaredom obilježava najveći romski praznik uz sudjelovanje pripadnika romske manjine iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Ovogodišnji se Dan Roma obilježavao uz slogan „Jaz sem jaz“. Tri učenice COO-a, Martina Oršoš, Kristina Bogdan i Ines Ignac, izvele su basnu Cvrčak i mrav, u prijevodu Elvisa Kralja na bajaški jezik, kojim govore međimurski Romi. Priredbu u Lendavi nazočilo je oko 200 posjetitelja.

Nakon završetka svečanosti, učenice i djelatnike COO-a dočekao je gospodin Josip Benko, tajnik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje, koji je učenice i njihove voditelje, Maju Markuš-Velicki i Roberta Posavca, pozvao u prostorije HKD-a Pomurje te upoznao s kulturnim i društvenim djelovanjem hrvatske manjine u Prekmurju.

Gospodin Benko je čakovečku „delegaciju“ također poveo u šetnju Lendavom te ih upoznao sa životom tog slovenskog pograničnog grada.

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec svojom javnom i kulturnom djelatnošću odgaja i obrazuje učenike za suživot u zajednici.

Komentari