LAG Sjeverozapad

Očuvani prirodni krajobrazi Cestice su vrijedan razvojni potencijal

Objavljeno: 29.01.2016. 13:29

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 16:25

Očuvanju okoliša i bioraznolikosti bio je posvećen partnerski odbor za izradu Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, koji je održan u četvrtak u Cestici...

Tom je prigodom posebno istaknuto kako su očuvani prirodni krajobrazi izuzetno vrijedan razvojni potencijal i velika razvojna šansa, ne samo u turizmu, već i u nizu drugih gospodarskih grana.

- Na području LAG-a Sjeverozapad imamo čak četiri područja koja su predviđena za zaštitu temeljem prijedloga Ekološke mreže NATURA 2000. To su sjeverne padine Ivančice, vlažne livade uz rijeku Bednju, područje Ravne gore te područje Regionalnog parka Drava – Mura, koji je već zaštićen u kategoriji regionalnog parka. Ova područja predstavljaju izuzetnu vrijednost, a ujedno su i veliki razvojni potencijal ovog kraja. Posebno je važno istaknuti i značaj bioraznolikosti na ovom području, čiji je važan dio i agrobioraznolikost. Danas smo nažalost, sve češće suočeni sa sve bržim nestajanjem tradicijske poljoprivrede, zaboravljamo sve više tradicionalna znanja i vještine u ruralnom području, stoga strategija očuvanja bioraznolikosti mora biti važan dio ukupne razvojne strategije na ovom području na kojem se spajaju Dinaridi, Alpe i Panonska nizina – naglasio je na partnerskom odboru u Cestici mr. sc.Roman Ozimec.

Očuvani okoliš i zaštita bioraznolikosti predstavlja važan potencijal za razvoj našeg kraja, ne samo za razvoj turizma, već prije svega za ukupni razvoj na cijelom ruralnom području LAG-a Sjeverozapad, od poljoprivredne proizvodnje do proizvodnje vezane uz tradicijsku baštinu.

- Svi proizvodi nastali na zaštićenom području danas ostvaruju veću dodanu vrijednost, ljudi su spremni platiti više za takve, lokalne proizvode koji imaju kontrolirano porijeklo. No, to ne znači da će se nauštrb zaštite okoliša zaustaviti razvoj drugih gospodarskih djelatnosti na zaštićenim područjima – istaknuo je magistar Ozimec.

Na sjednici partnerskog odbora o važnosti izrade lokalne razvojne strategije govorili su i Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, te Jernej Golc, konzultant iz razvojne agecncije HALO iz slovenskih Haloza.       

Komentari