Održan okrugli stol o komunikaciji građana s tijelima javne vlasti

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 17.04.2013. 10:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U Županijskoj palači u utorak je održan okrugli stol pod nazivom "Kako unaprijediti komunikaciju između građana i tijela lokalne samouprave", koji je organizirala Varaždinska županija u suradnji s Transparency International Hrvatska.

S ciljem upoznavanja građana sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te unapređivanja komunikacije građana s tijelima javne vlasti, a sve kako bi se povećala transparentnost rada lokalnih vlasti, predavanja su održali član upravnog odbora Transparency International Hrvatska Zorislav Antun Petrović, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Robert Podolnjak te sutkinja Visokog upravnog suda Mirjana Juričić.

- Gotovo 70 posto stanovnika Varaždinske županije upoznato je sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, što je spektakularan rezultat i dvostruko viši rezultat od državnog prosjeka. Međutim, problem je što građani ne znaju kome se obratiti, a to je područje na kojem ćemo raditi. Također, deset posto građana nikad nije uputilo pitanje javnoj vlasti s mišlju da odgovor neće dobiti. Mi moramo taj postotak smanjiti- istaknuo je Petrović, osvrnuvši se na nedavno provedeno istraživanje u Varaždinskoj županiji.

>> Transparency International: Žitelji Varaždinske županije o vlasti najviše saznaju na eVaraždinu

Nakon predavanja uslijedila je rasprava sa županijskim dužnosnicima, gradonačelnicima te načelnicima općina u Varaždinskoj županiji.

Okruglom stolu prisustvovali su i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegovi zamjenici Blanka Glavica-Ječmenica i Milan Pavleković te gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

Habuš je, između ostalog, istaknuo kako Varaždinci s gradskom upravom mogu komunicirati na više načina, kao što su zahtjevi za pristup informacijama, odnosi s javnošću, komunikacija preko web stranice, Gradski reklamacijsko-informacijski centar te prijemi građana.

Komentari