Održan okrugli stol u čast varaždinskog filologa Vatroslava Jagića

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 23.09.2013. 19:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U spomen – sobi varaždinskog Staroga grada danas je održan okrugli stol pod nazivom "Varaždinac Vatroslav Jagić – filolog svjetskih razmjera 1838. – 1923. – 2013.".

Okrugli stol je održan povodom 175. obljetnice rođenja i 90. obljetnice smrti ovog poznatog hrvatskog jezikoslovca, a organizirali su ga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Gradski muzej Varaždin i Ogranak matice hrvatske Varaždin.

- Bio je veliki filolog koji je svojim radom i stvaralaštvom učinio mnogo - rekao je, između ostalog, predsjednik organizacijskog odbora akademik Stjepan Damjanović, te nadodao kako ga se svaki put prisjetimo kada prolazimo poznatim varaždinskim šetalištem koje nosi njegovo ime.

Vatroslav Jagić (6.07.1838. Varaždin - 5.08.1923. Zagreb), rođeni Varaždinac i poznati hrvatski jezikoslovac, svojim je životom i radom obilježio drugu polovicu 19. stoljeća. Pučku školu i gimnaziju pohađao je u Varaždinu, gimnaziju je završio u Zagrebu, dok je klasičnu filologiju studirao u Beču. Svoje je školovanje nastavio slušajući slavistiku kod Franza Miklošiča, što je istinski zavolio i čemu se potpuno priklonio. Po završetku studija vraća se u Zagreb gdje kao profesor predaje na gimnaziji. Tijekom svog života, Vatroslav Jagić napisao je mnoge spise, biografske tekstove i publikacije, a svojom se bogatom zbirkom djela ostvario u područjima filologije, slavistike te društvenih znanosti i to u različitim pismima i jezicima.

Osim kratke retrospektive na Jagićev bogati životni opus i izložbenih predmeta koji su bili dio njegova života i stvaralaštva, organizatori su se osvrnuli i na uspješnu suradnju između HAZU-a i Gradskog muzeja Varaždin.

- Izuzetno smo zadovoljni suradnjom koja je ostvarena između HAZU-a i Gradskog muzeja. Ovaj okrugli stol na neki način simbolizira ponovno druženje s Vatroslavom Jagićem - kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Miran Bojanić – Morandini.

Komentari