Održana druga sjednica LAG-a

Objavljeno: 31.01.2011. 08:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Lepoglava.net

U lepoglavskom Domu kulture održana je druga sjednica Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, grupacije koja uključuje jedanaest općina i gradova Sjeverozapadne Hrvatske. Na sjednici je prihvaćen Statut LAG-a odnosno Lokalne akcijske grupe, kao i Poslovnik o radu te Plan rada za tekuću godinu. Također je istaknuto kako se osnivanje LAG-a Sjeverozapad temelji na LEADER pristupu pokrenutom od strane Europske unije kojem je cilj razvoj ruralnih sredina.

Osim Lepoglave i Ivanca, LAG Sjeverozapad uključuje još devet općina koje su povezane teritorijalno ali i zajedničkim interesima i ciljevima. Udruživanje u LAG pomoći će razvoju ruralnih sredina i njihove infrastrukture, a partneri su 11 lokalnih lokalnih uprava te udruge civilnog društva i gospodarstva. Zadatak je Lokalne akcijske grupe donijeti strategiju razvoja koja je definirana smjernicama resornog ministarstva i Europske komisije.
Obzirom da su vlastita sredstva potrebna za sufinanciranje projekata i aktivnosti, svaki grad ili općina koji su članovi LAG-a plaćat će mjesečnu članarinu. Ulaskom u Europsku uniju otvorit će se strukturni i kohezijski fondovi, a Europska unija pripremila je posebne natječaje kojim će Lokalno akcijskim grupama za implementaciju projekata biti omogućen novac iz fondova namijenjen isključivo LAG-ovima.

Komentari