Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 29.11.2013. 08:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: varazdinska-zupanija.hr

S ciljem koordinacije, planiranja i praćenja provedbe programa na području prevencije te liječenja i suzbijanja zlouporabe opojnih droga, u Županijskoj palači u Varaždinu, održana je prva sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije.

- Čast mi je prisustvovati današnjoj sjednici Povjerenstva te ovim putem pozdravljam ovu inicijativu koja je neophodna za cijelu Varaždinsku županiju - kazao je zamjenik župana Alen Kišić te pojasnio kako na problemu zlouporabe droga trebaju raditi svi, ne samo ovisnici, već i stručnjaci te institucije.  

Osim osnovnih zadaća Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije kao što su prevencija, liječenje te suzbijanje zlouporabe opojnih droga na razini lokalne zajednice, Povjerenstvo provodi niz ostalih mjera i aktivnosti poput izrade akcijskog plana na razini županija, koordinacija različitih institucija, ustanova te nevladinih organizacija koje se na lokalnoj razini bave ovom problematikom.

Sukladno tome, na razini gradova, općina i županija potrebno je razvijati mreže različitih programa i usklađivati djelatnosti u području zlouporabe droga s mjerama na državnoj razini, kako bi se ostvarili glavni ciljevi Nacionalne strategije, smanjenja ponude, a samim time i potražnje te konzumacije droga.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Dražen Jagić osvrnuo se na problematiku zlouporabe opojnih droga, kao i na druge oblike ovisnosti, kao što su ovisnosti o kockanju i alkoholu, a u novije vrijeme i ovisnost o Internetu.

-  U 2013. godini ne bilježi se značajan porast među ovisnicima, kao ni nove prijave, no svakako moramo raditi na smanjenju broja ovisnika, jer to je problem koji sa sobom nosi i mnoge druge, poput različitih poremećaja zdravlja kao što je ponašanje - pojasnio je Jagić, rekavši kako se s problemom različitih vrsta ovisnosti susreće sve veći broj mladih ljudi.

Komentari