Održana sjednica županijskog Stožera zaštite i spašavanja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 19.02.2013. 07:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je 7. sjednica županijskog Stožera zaštite i spašavanja, na kojoj je zamjenik župana Varaždinske županije, ujedno i načelnik Stožera, Milan Pavleković podsjetio na prošlogodišnje aktivnosti, te najavio one koje će se odvijati u 2013 godini.

Pritom su pohvaljene operativne snage Stožera za zaštitu i spašavanja za sve akcije u kojima su sudjelovali, a istaknut je i značaj odlično ustrojenog vatrogasnog sustava u Varaždinskoj županiji. Na sjednici je usvojena Analiza o stanju sustava zaštite i spašavanja, kao i Smjernice za organizaciju sustava zaštite i spašavanja Varaždinske županije.

Nakon što je proveden inspekcijski nadzor Državne uprave za zaštitu i spašavanje, donijete su izmjene Plana zaštite i spašavanja.
Na sjednici je istaknuto kako se sustav veza mora podići na višu razinu, pa se u sklopu toga krenulo u razradu sustava koji već imaju radiovezu, poput Hitne pomoći i vatrogasaca.

Idući korak bit će uključivanje Elektrostrojarske škole kako bi se ponovno uspostavio sustav radio-amatera, a potrebno će biti i odraditi adekvatne vježbe.

Članovi Stožera zaštite i spašavanja na sjednici su također naznačili kako bi bilo dobro da se u narednom periodu produbi postojeća suradnja sa Slovenijom, odnosno s pograničnim krajevima, poput grada Ptuja i Općine Videm.

Obzirom na iznimno dobro organiziranu zaštitu i spašavanje u Varaždinskoj županiji, istaknuto je kako postoje uistinu dobri preduvjeti da se u Varaždinu u budućnosti otvori regionalni centar koji bi surađivao s Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Najavljeno je i kako će u petak, 1. ožujka svečanom sjednicom biti obilježen Međunarodni Dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske, povodom kojeg će na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti postavljeni prigodni štandovi s promotivnim materijalima.

Komentari