Bolest kvrgave kože

Opasna stočna zaraza munjevito stiže u sjever Hrvatske – cijepljenje u državama EU zabranjeno

Telegram

Objavljeno: 21.07.2016. 10:19

Zadnja izmjena: 21.07.2016. 10:24

Foto: Ilustracija

Bolest kvrgave kože (BKK), tropska bolest koja se širi prenosnicima virusa, uglavnom komarcima, stajskim muhama i krpeljima, širi se nevjerojatno brzo – 20 km dnevno, piše Telegram. U Hrvatsku bi tako mogla stići tijekom kolovoza.

Najbliži slučajevi zabilježeni su početkom lipnja u okolici Niša u Srbiji, u koju je došla iz Makedonije. Prva članica EU u kojoj je zabilježena BKK bila je Grčka u kolovozu prošle godine, a iz Grčke ova tropska bolest došla je u Makedoniju.

Reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, koje je tijekom lipnja propisalo strategiju kontrole BKK-a na tridesetak stranica. U tom dokumentu stoji  kako se „sva goveda na gospodarstvu na kojem je potvrđena bolest kvrgave kože moraju usmrtiti na licu mjesta, bez odgode“, a usmrćene i već uginule životinje moraju se zakopati na farmi ili ih valja u iznimnim slučajevima spaliti.

Hrvatska broji nešto manje od 500 tisuća goveda, a preventivno cijepljenje u državama Europske unije nije dozvoljeno, osim kada se bolest počne naglo širiti ili kada poprimi endemski karakter. Srbija je već nabavila milijun cjepiva.

Komentari