Opće koristan rad za korisnike socijalne pomoći u Lepoglavi

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 06.04.2014. 20:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja, među brojnim je novinama donio i onu po kojoj su se radno sposobni korisnici socijalne pomoći dužni odazvati na besplatne javne radove na koje ih pozove jedinica lokalne samouprave poput Lepoglave. Ujedno, istim je zakonom propisana mogućnost zamijene zatvorske kazne radom za opće dobro.

Spomenute novine u zakonu među prvima će primijeniti Grad Lepoglava, čiji su čelni ljudi, gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač, o načinu njihove primjene razgovarali s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Ivanec Jasenkom Friščić i voditeljicom Probacijskog ureda Varaždin Vesnom Šumiga.

Povod za razgovor bila je činjenica što će se već tijekom travnja Lepoglava susresti s probacijskim izvršenjem kazne.

- Jednom osuđeniku na kraću zatvorsku kaznu, boravak u zatvoru zamijenjen je radom za opće dobro. Prema njegovoj želji, on će u naredna tri mjeseca svoju kaznu radom za opće dobro odrađivati upravo u Lepoglavi, nedaleko koje živi -  otkrila je Vesna Šumiga iz Probacijskog ureda Varaždin, dodavši kako su dva sata takvog rada zamjena za jedan dan zatvora. 

Upoznat s probacijom kroz rasprave u Hrvatskom saboru, saborski zastupnik i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, prihvatio je takvu mogućnost naglasivši kako je Lepoglava među prvim sredinama u kojoj će biti primijenjene odredbe novog zakona.

- U pitanju su ljudi kojima treba pomoći – dodao je Škavrić, ističući dobru suradnju Grada Lepoglave i Probacijskog ureda.

Na radove za opće dobro u Lepoglavi bi uskoro mogli biti pozivani i radno sposobni korisnici socijalne pomoći.

- Radno sposoban korisnik socijalne pomoći mjesečno može odraditi od 30 do 90 sati. Ukoliko se ne odazove pozivu lokalne samouprave može mu se dogoditi da izgubi pravo na socijalnu pomoć – pojasnila je Jasenka Friščić iz ivanečkog Centra za socijalnu skrb.

- S obzirom da želimo provoditi jasne, transparentne i pravedne javne politike, posebno kada se radi o korištenju socijalne pomoći koju daje Grad, mislimo da je u kontekstu socijalne pravednosti  jako važno da radno sposobni korisnici socijalne pomoći mogu dio nje vratiti radom za opće dobro, odnosno na korist lokalnoj zajednici – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Komentari