Općina Trnovec Bartolovečki bilježi trend pada nezaposlenosti

Objavljeno: 17.07.2015. 16:48

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Krajem svibnja u općini Trnovec Bartolovečki bilo je 265 nezaposlenih osoba što je potvrda višemjesečnog trenda smanjivanja broja nezaposlenih osoba.

Time su se potvrdile riječi načelnika Općine Zvonka Šameca koji je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća kao realnu mogućnost najavio da nakon dugo vremena brojka nezaposlenih u toj Općini „padne“ ispod 300 osoba.

U sklopu rasprave o izvješću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, o čemu je bilo riječi na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog, i vijećnici i načelnik istaknuli su zadovoljstvo najnovijim brojkama i pokazateljima za svibanj.

Načelnik očekuje daljnji pad nezaposlenosti, ali i otvaranje novih radnih mjesta. Potvrdio je da će Općina i dalje, bilo u skladu sa svojim mogućnostima zapošljavanja kroz javne radove ili u suradnji s brojnim poduzetnicima u Općini, posebice u Slobodnoj zoni, nastojati zaposliti čim veći broj sumještana.

Osim o stanju nezaposlenosti vijećnici su razmatrali i prihvatili financijsko izvješće za prvih šest mjeseci ove godine. Prema tim brojkama Općina je kroz proračun prihodovala oko 7,3 milijuna kuna što je gotovo 1,5 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Načelnik Šamec naglasio je stabilnost financija u Općini, unatoč tome što brojne JLS, i u županiji te u drugim dijelovima Hrvatske, bilježe lošije financijske rezultate. Načelnik je ocijenio da se proračun puni u skladu s predviđanjima.

Među točkama dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća treba istaknuti izvještaj o realiziranim ulaganjima u Općini za 2013., 2014. te prvu polovicu ove godine. Riječ je o gotovo 30 milijuna kuna ulaganja zahvaljujući čemu su realizirani brojni projekti, a značajno je poboljšan standard života mještana u Općini.

Od spomenutih 30 milijuna kuna Varkom je u dvije godine uložio 10,5 milijuna, Hrvatske ceste 5,8 milijuna, a Županijska uprava za ceste 4,5 milijuna kuna. U obnovu devet javnih objekata na području Općine, većinom društvenih domova, Ministarstvo gospodarstva iz programa energetske učinkovitosti uložilo je više od milijun kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavku komunalne opreme i komunalnog vozila osiguralo je 2 milijuna kuna te Čistoća još 3 milijuna za taj projekt. Zadovoljan investicijama od 30 milijuna kuna je načelnik Šamec koji je najavio istu razinu ulaganja i u narednom razdoblju. Vijećnici su raspravljali i prihvatili izvješća o radu trgovačkih društava Čistoća i Varkom.

Vijećnici su prihvatili zamolbu Župe sv. Bartola Apostola za financiranje soboslikarsko-fasaderskih radova u iznosu od 61 tisuće kuna. Prihvaćena je i odluka o osnivanju Savjeta mladih. Dogodila se i izmjena u sastavu Općinskog vijeća. Nezavisni vijećnik Siniša Majcen zbog poslovnih i privatnih obveza podnio je ostavku na mjesto vijećnika, a njegovo je mjesto zauzeo Predrag Hrman.

Komentari