''nema te njemačke i irske..''

OPG Vuković iz Jalžabeta dokazuje kako velike i sočne dinje mogu uspjeti i u našem kraju

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.07.2018. 15:14

Zadnja izmjena: 27.07.2018. 16:40

Obitelj Vuković iz Jalžabeta - Nikola, Anamari i kćerke Helena, Nika i Katja sjajan su primjer kako radom i zalaganjem i mali poljoprivrednici mogu uspjeti u Hrvatskoj. Već dugi niz godina uzgajaju raznoliko povrće i voće, a već četvrtu godinu zaredom uzgajaju i - dinje! 

Dinja je zapravo niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima, a uzgajaju se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali i u mnogim mediteranskim državama i iako mnogi tvrde kako uzgoj ne može uspjeti u našem kraju - OPG Vuković dokazao je suprotno.

- Prednost za razliku od onih iz trgovačkih lanaca je u tome da mi svoje dinje danas režemo i sutra su na placu, a u lancima se beru skoro zelene i zato nemaju skoro nikakvog teka ni soka - govori nam Nikola i dodaje kako mu ljudi nekada i ne vjeruje kad kaže da su dinje domaće. 

Na svom OPG-u imaju i 5000 sadnica jagoda, a upravo idući tjedan sade 4000 novih sadnica koje se na placu očekuju iduće godine u svibnju.

-Posao na OPG-u u ljetnim danima započinje već u 4 ujutro a završava rijetko kada prije 22 sata. Posao je mukotrpan i težak, ali isplativ, a pogotovo kad to radiš s ljubavlju i pažnjom i tada ti nije žao ni trena provedenog na vrućem i sparnom polju jer znaš da radiš ono što voliš a zauzvrat si zaista zadovoljan,naravno najviše materijalno - rekao nam je Nikola i za kraj poručio kako nema te Njemačke ili Irske u koju bi otišli jer svatko tko želi raditi ima prostora svugdje.

Komentari