Optužnica protiv uglednih kirurga zbog smrti mladića!

Objavljeno: 31.08.2012. 09:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Protiv dvojice kirurga varaždinske Opće bolnice podignuta je optužnica zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi. Primarijus Ranko Stare (59) i kirurg Zdravko Dolovski (42) osumnjičeni su da su 2009. godine nedovoljnim dijagonostičkim pregledima i neadekvatnim operativnim zahvatima uzrokovali smrt Krešimira Grujića (27) iz Čakovca. Prijeti im novčana kazna ali i kazna zatvora od jedne do osam godina!

Krešimir Grujić, tada 27-godišnjak, umro je u varaždinskoj bolnici 18. listopada 2009. godine,  šest dana nakon rutinske operacije hemeroida, zbog teške sepse.

Iako su njegovim roditeljima, Dragici i Radomiru Grujiću, u bolnici rekli da je do sepse došlo slučajno i da se smrt nije mogla spriječiti, oni su sami pokrenuli istragu koja je gotovo tri godine kasnije rezultirala optužnicom protiv liječnika koji je operirao njihovog sina i voditelja medicinskog odsjeka za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin.

- Tri godine nazivala sam ministarstvo, državno odvjetništvo, liječničku komoru i druge institucije, pisala im pisma i molila ih da istraže smrt mog sina i kazne krivce. Znam da ovo neće vratiti mog Krešimira ali je barem mala satisfakcija, a možda sam uspjela spriječiti da se isto ne dogodi nekome drugome. Pravda je spora ali dostižna - ističe majka Dragica Grujić.

Inače, nakon Grujićeve smrti Opća bolnica Varaždin je osnovala Povjerenstvo za provedbu izvanrednog stručnog nadzora koje nije utvrdilo pogreške u liječenju.

Tri godine kasnije, Općinsko državno odvjetništvo je nakon istrage utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je u tom slučaju bilo elemenata kaznenih djela te je podiglo optužnicu protiv dvojice liječnika. 

Komentari