Otkriven tajni kupleraj u centru Varaždina s cijenama „po kaputu“

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 06.04.2014. 18:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Prava je šteta da na temelju povijesnih zapisa dosad još nitko nije istražio sva mjesta u kojima su se u prošlom stoljeću u Varaždinu legalno ili pak ilegalno pružale seksualne usluge. Varaždinski policijski agent Marko Karčić preko noći je 1940. stekao „slavu“, jer je uspio razotkriti leglo prostitucije u Gajevoj ulici.

O tajnom putenom životu u našem gradu svjedoče brojni novinski članci, a jedan iz 1940. godine naslovljen je: „Otkriveno leglo tajne prostitucije u Varaždinu“! Nama nepoznati autor članka u njemu navodi kako se krajem rujna te godine Varaždinom pronijela vijest o uhićenju 32-godišnjeg Izidora Hujbera, pipničara i vlasnika gostionice „Veseli Zagorac“.

Spomenuti varaždinski ugostitelj imao je lokal u Gajevoj 18, a bio je rodom iz Donje Bistrice u Međimurju.

Za stolovima njegove gostionice služena su domaća jela i pića, ali iskusnom oku varaždinskih policajaca nije promaklo kako vlasnik često mijenja žensko osoblje. Tako je policijski agent Marko Karčić preko noći stekao „slavu“ jer je uspio razotkriti leglo prostitucije u gostionici „Veseli Zagorac“.

Istraga je provedena i nad osobljem uhićenog gostioničara kojem se u varaždinskom zatvoru ubrzo pridružila neka 20-godišnja Amalija P. iz Slovenj Gradeca. Mlada Slovenka istražiteljima je priznala kako je njezin poslodavac bio upoznat s njezinim bludnim životom za kojeg je konobarenje bilo samo paravan. 

Cijena „po kaputu“

Varaždinsko redarstvo pronašlo je i posebnu sobicu u kojoj je ona u diskreciji pružala seksualne usluge muškarcima željnim ljubavi i strasti. Svoj dodatni posao naplaćivala je prema „kaputu“ odnosno, od 30 do 50 dinara po osobi.

Policajci su se tijekom pretresa domogli i njezinog dnevnika u kojeg je pedantno evidentirala svoje mnogobrojne mušterije.

Čak je zapisala i njihovu profesiju, a istražiteljima je otkrila i tko se od varaždinskih uglednih muževa skriva pod šifrom „zagorski škrlak“, „gospodski šešir“ i drugim. Nakon otkrića ovog tajnog bordela u centru grada, bivši šef varaždinske policije Gregurić najavio je češće racije na mjesta u kojima su djelovali kupleraji.

Inače, prostitutke su često bile djevojke iz okolnih sela, ali i one gradske.  

Izvor: Tjednik eVaraždin  

Komentari