Otpušteni Tivarovci još nisu dobili zaostale plaće i otpremnine

Objavljeno: 07.01.2013. 11:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

Otpušteni Tivarovci, 36 bivših radnika u proizvodnji koji su u predzadnjem tjednu 2012. godine proglašeni tehnološkim viškom te su tako uoči Božića završili na Zavodu za zapošljavanje, još uvijek nisu primili zaostale plaće i otpremnine, ali ni ispravne ovršne isprave kojima bi svoj novac mogli tražiti preko Fine.

Odlučili su se zato i na prosvjed na svom bivšem radnom mjestu, u krugu Varteksove tvornice u Zagrebačkoj ulici, no ispravne ovršne isprave još uvijek nisu primili pa im je preostao samo jedan posljednji očajnički korak: unajmili su privatnog odvjetnika koji će pokušati osigurati da im bivša tvrtka doista isplati zaostale plaće za listopad, studeni i prosinac te otpremnine koje su zaslužili svojim dugogodišnjim radom u Tivaru.

Varteks im je inače zadnjeg radnog dana, u petak 21. prosinca, izdao ovršne isprave, no problem je nastao kad te isprave Fina nije prihvatila budući da nisu bile usklađene s njihovim pravilnikom. Tivarovci su odmah reagirali i otišli u državni inspektorat, pa u Varteks tražiti da im izdaju ispravne ovršne isprave.

- Ovo što radi Varteks je skandalozno. Prvo su nas bacili na Burzu, a sad nam odbijaju dati novac za koji smo mukotrpno radili - složni su bivši radnici Tivara.

Obratio im se član uprave zadužen za financije Nenad Davidović koji ih je pozvao na strpljivost te im obećao da će isprave kojima će moći na Fini potraživati svoje plaće i otpremnine, biti izdane čim ih mjerodavne službe službeno izvjeste kako one moraju izgledati.

- Priznajemo da postoje određene neusklađenosti između pravilnika koji određuje kako moraju izgledati isplatne liste i ovršnog zakona. Mi moramo znati po čemu postupamo, ne možemo izdavati neke dokumente samo tako. Čim nas mjerodavne službe izvjeste kako taj dokument mora izgledati, mi ćemo ga izdati - poručuje Tivarovcima Nenad Davidović.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari