svečanost

Ove je subote proslavljena 28. Obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „RODA“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.03.2019. 17:21

Zadnja izmjena: 16.03.2019. 17:24

Ove je subote proslavljena 28. Obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „RODA“. Položeni su vijenci kod Križa zahvalnosti, služena sveta misa u Varaždinskoj katedrali, te održana Svečana sjednica u velikoj dvorani Županijske palače popraćena domjenkom.

Ratni pripadnici i članovi Udruge Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „RODA“ časno su ugostili brojne uzvanike i visoke državne dužnosnike te na prikladan način proslavili obljetnicu svog utemeljenja.18. Ožujka datum je od velike važnosti za PU Varaždinsku i Udrugu Specijalne jedinice PU Varaždinske „RODA“ . Ovog je datuma 1991. utemeljena Specijalna jedinica policijske uprave Varaždin koju su sačinjavali najbolji hrvatski sinovi s područja Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine.

Odmah je formiran zapovjednički kadar u jedinici, koji uz pomoć rukovodstva Policijske uprave, priprema i provodi ustroj, pronalazi smještaj jedinici, te nabavlja opremu za pripadnike jedinice. Cjelokupni sastav jedinice, koji je u početku imao snagu jednog ojačanog voda, smješten je u prostore Policijske stanice Čakovec. U tom trenutku u čakovečkoj su policijskoj postaji bili najbolji uvjeti smještaja i rada, pa je provođenje
redovnih zadaća i obuke započelo odmah idućeg mjeseca.

Specijalna jedinica policije „RODA“ u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske. Osim značajnog doprinosa u oslobođenju grada Varaždina, jedinica je sudjelovala u oslobađanju prostora diljem lijepe naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu kod proboja u Vukovar, te provela niz godina na Velebitu. 

 

Komentari