Ove nedjelje tradicionalna zimska antunovska proštenja u Ljubešćici i Križovljanu

Objavljeno: 11.01.2016. 09:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: FT

Tradicionalnim antunovskim proštenjem i misama u nedjelju, 17. siječnja, u Ljubešćici i Križovljanu bit će obilježen blagdan sv. Antuna opata i pustinjaka...

Općina Ljubešćica povodom spomenutog blagdana kod župne crkve Majke Božje Snježne u Kalničkoj ulici organizira prigodnu prodaju. Svi zainteresirani za upis mjesta – javne površine trebaju podnijeti zahtjev u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine najkasnije do četvrtka, 14. siječnja, putem e-maila: [email protected], faxom na telefon 042/623-601 ili osobnim dolaskom radnim danom od 7 do 15 sati.

Inače, uz proslavu blagdana sv. Antuna u križovljanskoj župi bit će klečanje, a nakon prvog proštenja, iduće će u cestičkom kraju biti održano na blagdan sv. Valentina u župi sv. Barbare.

Sv. Antun pustinjak (umro 356.), rodom je iz bogate i ugledne obitelji u egipatskom gradu Komi, koji je nakon smrti roditelja bogatstvo razdijelio siromasima, te potpuno se predavši Bogu, odlazi u pustinju, gdje živi u špilji. Uzgajao je stoku i obrađivao vrt, te se puk njemu utječe kao zaštitniku blaga i gospodarstava.

Komentari