Ovisnosti: Mladi se varaju misleći da im "joint" ne šteti

Objavljeno: 23.11.2013. 16:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček

Danas je sve više ljudi podložno nekom obliku ovisnosti, stoga se od 15. studenog do 15. prosinca obilježava mjesec borbe protiv ovisnosti o drogama.

– Ovisnosti možemo podijeliti na supstancijalne i nesupstancijalne. Supstancijalne ovisnosti su ovisnosti u kojima postoji određeno psihoaktivno sredstvo koje, kada se uzme, ima djelovanje na moždanu strukturu, mijenja neurobiologiju mozga i s obzirom na te promjene postoje određeni obrasci ponašanja, postoji žudnja, postoje štetne posljedice zbog uzimanja određene tvari. Danas se sve više govori i o drugim obrascima ponašanja koja razvijaju kliničku sliku ovisnosti, a zapravo nema supstance. To su te nesupstancijalne ovisnosti, kao što je kockanje, ovisnost o internetu, o određenim internetskim sadržajima – objašnjava Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja profesora Slavka Sakomana, u Varaždinu se najbrže može nabaviti "joint", za svega 29 minuta, dok je za dozu heroina potrebno pedeset minuta.

– Mi u kumulativu imamo 836 osoba registriranih u našoj bazi, odnosno 697 muškaraca i 139 žena. Od toga je oko 50 posto opijatnih ovisnika, dakle ovisnika o heroinu, a ovi ostali su podijeljeni prema glavnom sredstvu, od toga su mahom na prvom mjestu oni koji su došli zbog konzumacije marihuane, odnosno kanabinoida – rekla je Stipešević Rakamarić. Međutim, prema svim pokazateljima, ovisnost o kanabisu je puno veća.

– Relativno malo ovisnika o kanabinoidima dobivamo u tretman. Ti pacijenti su mlađe životne dobi i oni samoinicijativno u principu ne dolaze jer nemaju u toj mjeri štetne posljedice koje bi ih primorale da zatraže liječenje. Danas postoji jasno definiran sindrom ustezanja od kanabinoida i karakteristično je to da se on intenzivno razvija nakon pet do sedam dana po konzumaciji. To onda podržava ovaj obrazac vikend uzimanja kanabinoida. Obično osoba osjeti te simptome razdražljivosti ili depresije pred vikend i onda ponovno negdje u sklopu događaja, samoinicijativno konzumira kanabinoide i nema osjećaj da je ovisna, a zapravo jest – objašnjava liječnica Stipešević Rakamarić.

Prema njenim riječima, posljedice konzumiranja marihuane dokazano su kognitivna oštećenja, oštećenja u regiji hipokampus koja je nadležna za dugoročno pamćenje, a opisuje se i amotivacijski sindrom gdje osoba zapravo gubi motivaciju za sve one zdrave aktivnosti kojima se prije bavila i koje su joj donosile zadovoljstvo, a sada zadovoljstvo isključivo dolazi kada se konzumira marihuana.

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin od 18. studenog.

Komentari