Strogo poslovni odnos: Patafta i Čehok zajedno letjeli Europom

Objavljeno: 11.01.2012. 10:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Foto: Danijel Jovanović / Airplane Pictures

Večernji list ekskluzivno doznaje da su bivši gradonačelnik Ivan Čehok i varaždinski poduzetnik Davor Patafta imali odnos koji je bio daleko više od poslovnog. Čehok i Patafta su naime, piše Večernji, u nekoliko navrata sa suprugama putovali avionom sa varaždinskog aerodroma na destinacije diljem Europe.

Večernji piše da su bračni parovi Patafta i Čehok u veljači 2009. godine zajedno putovali Pataftinim privatnim avionom u Barcelonu na Valentinovo, a drugi put u listopadu iste godine u Dansku.

Na ljeto 2009. godine Patafta i Čehok družili su se na nebu leteći Pataftinim helikopterom iznad hrvatske obale, a u pratnji im je tada bio i Miljenko Ptiček, bivši direktor varaždinske komunalne tvrtke Parkovi.

Večernji list priču temelji na dokumentaciji koju je USKOK izuzeo od granične policije i carine. Da bi mogli ostvariti te letove, morali su naime prijaviti letove zagrebačkoj Kontroli leta, Hrvatskoj carini i graničnoj policiji. Te dvije službe, donosi Večernji, imaju podatke o letovima i putnicima u tim slučajevima.

Večernji također otkriva i iskaze koje su iznijeli direktor komunalne tvrtke Varkom Tomislav Kezelj i ovlašteni sudski vještak Antun Možina USKOK-ovim istražiteljima u slučaju koji se vodi protiv Patafte, Čehoka, Kezelja, Huljev i Vojvode zbog sumnje u udruživanje za počinjenje kaznenih djela.

Kezelj je u svom iskazu istaknuo, objašnjavajući svoj glas za jednu od spornih odluka koja ga je dovela na optuženičku klupu, da se na to odlučio zbog bojazni da će u protivnom izgubiti posao.

– Taj sam ugovor potpisao pod pritiskom gradonačelnika Čehoka jer sam se bojao da ću u protivnom biti smijenjen s mjesta predsjednika uprave Varkoma – rekao je USKOK-u Kezelj, piše Večernji.

Sličan iskaz dao je i ovlašteni sudski vještak Antun Možina koji je osumnjičen da je lažirao vještački nalaz o vrijednosti dvaju zemljišta koje su mijenjali Grad Varaždin i tvrtke u Pataftinom vlasništvu, a čime je, po procjeni USKOK-a, Grad Varaždin oštećen za oko 20 milijuna kuna. Možina je bez krzmanja priznao kako je na traženje članice Uprave Pataftine T7 Grupe Narcise Huljev povećao stvarnu vrijednost zemljišta.

- Suprotno stvarnoj vrijednosti zemljišta, prilagođavao sam ih zahtjevima Narcise Huljev. Znao sam s kime je ona dogovorila izradu nerealnih cijena, dakle da je takva procjena dogovorena s vrhom vlasti u Varaždinu. Protivljenje toj vlasti u budućnosti značilo bi da bih ja, kao sudski vještak, ostao bez posla koji sam obavljao za Grad Varaždin, ali i posla za sve druge institucije u kojima vlast u Varaždinu ima utjecaj. Osim toga u Varaždinu je svima dobro poznato tko su Čehok i Patafta, što oni mogu, da kontroliraju medije u Varaždinu te da je dovoljno da se u tim medijima nešto objavi protiv mene i da više nemam posao u struci - rekao je Možina, prenosi Večernji list.

Cijeli članak pročitajte OVDJE, a možete ga pročitati i u današnjem tiskanom izadnju Večernjeg lista.

Komentari