Petarde već pucaju: Pripazite na djecu jer su najranjivija kod upotrebe pirotehničkih sredstava

Objavljeno: 09.12.2015. 18:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Iako je bacanje petardi i drugih eksplozivnih pirotehničkih sredstava Zakonom zabranjeno do 27. prosinca, varaždinskim krajem već odjekuju eksplozije. Roditeljima se savjetuje da pripaze i djeci ne poklanjaju pirotehnička sredstva, jer nesreće i tragedije se ne događaju samo drugima...

Već tradicionalno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi operativnu akciju “Mir i dobro“, koja je će i ove godine početi sredinom prosinca i trajati do 8. siječnja 2016. Podsjećamo, akcija se provodi radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine, a osnovni cilj je sprječavanje ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine.

Veći broj građana nabavlja pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, međutim, i ove godine očekuje se i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava, čija prodaja nije dopuštena.

Upravo iz tog razloga policija će poduzimati pojačane mjere sigurnosti oko vjerskih objekata, škola, gradskih trgova, ali i nadzirati prodaju pirotehničkih sredstava u trgovinama i na tržnicama.

Inače, dobro je znati kako se pirotehnička sredstva na temelju učinka i količini eksploziva dijele u tri razreda. Pirotehnička sredstva I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati  tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.  Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina.

Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja. Važno je da sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava  ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je opasno i nesigurno, ističu u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Zakon o eksplozivnim tvarima propisao je kazne za fizičke osobe od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.

Komentari