Petra Požgaj osvojila broncu na XXI. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 21.05.2013. 14:32

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Učenica Prve gimnazije Varaždin, Petra Požgaj, osvojila je broncu na XXI. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Danskoj.

Ovogodišnja XXI. Međunarodna filozofska olimpijada (IPO) održana je u danskom gradu Odenseu od 16. do 19. svibnja. Ukupno se natjecalo osamdeset dvoje predstavnika iz 42 svjetske zemlje, među njima i Ana Bura iz Prve riječke gimnazije te Petra Požgaj iz Prve gimnazije Varaždin, koja je ostvarila izniman rezultat. Hrvatsku delegaciju predvodio je dr. sc. Bruno Ćurko, a predstavnicima Hrvatske pridružio se i profesor filozofije u Prvoj gimnaziji Varaždin, Dražen Dragović.

Nakon što su 17. svibnja pristupili četverosatnom pisanju eseja na jednu od četiri ponuđene teme, dva dana kasnije objavljeni su rezultati. Učenici Prve gimnazije Varaždin Petri Požgaj pripala je bronca, ujedno i prva medalja za nekog od predstavnika Hrvatske, koja na IPO-u sudjeluje sedmu godinu zaredom. Tako je Petra na najbolji mogući način predstavila svoju školu, grad, županiju i državu. Zlatno odličje otišlo je u Mađarsku, a srebro su podijelile Austrija, Južna Koreja i Indija.

Sudionici natjecanja prisustvovali su brojnim predavanjima na temu djela  Sørena Kierkegaarda, danskog filozofa rođenog prije dvjesto godina, a kojemu je ovogodišnja olimpijada bila posvećena. Vrijeme između predavanja bilo je posvećeno zajedničkom druženju na izletima, u razgledu grada, inače rodnog mjesta Hansa Christiana Andersena, kao i zabavnom programu. Sve je to pridonijelo stvaranju opuštene i nimalo natjecateljske atmosfere u kojoj su ostvarena brojna nova međunarodna prijateljstva.

 

Komentari