Podolnjak: Čehok od liberala postao autokrat

Objavljeno: 03.02.2011. 13:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Šef varaždinskog SDP-a Vjeran Radelić i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak na zajedničkoj su konferenciji za novinare komentirali (ne)sazivanje izvanredne sjednice varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o "Parkovima".

- Danas istječe zadnji rok da predsjednik Gradskog vijeća sazove izvanrednu sjednicu na temelju zahtjeva trećine vijećnika. S obzirom da predsjednik Gradskog vijeća Ivan Herman to do sad nije, a izgleda da ni nema namjeru učiniti, u narednih 15 dana gradonačelnik Čehok ima zakonsku obavezu sazvati sjednicu.

Rekli su to na konferenciji za novinare šef varaždinskog SDP-a Vjeran Radelić i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak.

- Gradonačelnik Čehok se uopće ne snalazi u novonastaloj situaciji. U protekla dva mandata nije imao opoziciju pa mu je situacija u kojoj je oporbenih vijećnika dovoljno da sazovu izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća vjerojatno preveliki šok – istaknuo je nezavisni vijećnik Podolnjak.

Podolnjak i Radelić istaknuli su da su svi proceduralni uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice ispunjeni i da nema razloga da sjednica ne bude sazvana.

- Gradonačelnik i predsjednik Vijeća ne mogu se pravdati ni pripremanjem dokumentacije jer ona već postoji. Naime, prema zakonu, gradonačelnik je od 2006. godine barem jednom godišnje trebao primiti revizijski izvještaj i izvještaj nadzornog odbora. Samo neka to proslijedi vijećnicima u klupe i to nam je dovoljno za kvalitetnu raspravu – istaknuo je Radelić.

Podolnjak: Čehok se ponaša kao francuski "kralj sunce" Luj XIV.

Podolnjak se nadovezao istaknuvši da gradske vlasti čine sve što je u moći kako bi vijećnicima proceduralno onemogućili pristup određenim dokumentima i ugovorima.

- Iako je u Hrvatskoj pravo na pristup informacijama zakonski regulirano, gradonačelnik Čehok i njegovi suradnici čine sve kako bi taj zakon izigrali. Ne mogu reći da krše zakon, ali koriste se svim raspoloživim zakonskim sredstvima i smicalicama kako bi onemogućili određenim ljudima da dođu u posjed određenih dokumenata i ugovora. Takav odnos prema Zakonu o pravu na pristup informacijama dokaz je da je Čehok definitivno prešao iz liberalne u autokratsku fazu. Sjećam ga se na početku njegove političke karijere. Tada je izgledao kao razbarušeni profesor filozofije, etike i morala koji želi dobro svima oko sebe, a danas izgleda kao francuski kralj Luj XIV. koji se sam nazvao "kralj sunce" i koji kaže: "Varaždin, to sam ja!" - istaknuo je Podolnjak.

Komentari