Policija i FOI razvijaju besplatnu aplikaciju za registraciju bicikala

Objavljeno: 18.07.2013. 16:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Policijska uprava varaždinska u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike razvija besplatnu aplikaciju za registraciju bicikala.

Ovakvo praktično rješenje koje bi pomoglo pri pronalasku ukradenih bicikala najavio je danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici Darko Dragičević, Voditelj služe policije PU varaždinske.

Do sada je na varaždinskom području registrirano oko 1 000 bicikala, ali to i dalje nije dovoljan broj jer ako policija i nađe ukradeni bicikli često ne može naći vlasnika.

- Procijenili smo da je vrijeme da napravimo svojevrsnu nadogradnju sustava registracije bicikala. Želja nam je da Varaždin ima online bazu bicikala za 21. stoljeće. Zbog recesije i želje da se što zdravije živi bicikl postaje sve važnije prometalo. Biciklisti su najugroženiji sudionici prometa, ali i sve učestaliji. I cijena ima je sve veća pa su i krađe češće. Nismo zadovoljni brojkom od samo 1 000 evidentiranih bicikala. Išli smo u smjeru da popravimo što ne valja u sustavu registracije  - rekao je novinarima Dragičević.

Kako je objasnio Dragičević mnogi su "lijeni" doći u policiju po papirnati registracijski listić.

U planu je razvijanje besplatnih aplikacija za razne sustave mobilnih telefona koje bi se trebale moći skinuti s gradskih internetskih stranica ili stranica PU varaždinske. Aplikacija će omogućiti slikanje bicikla, unos raznih podataka o karakteristikama vozila i slanje istih na mail gdje će se automatski evidentirati.

Također, mobilnom aplikacijom bi se krađa mogla odmah, uz opis bicikla, prijaviti policiji.

Takav bi način evidentiranja bio prvi u Hrvatskoj.

Projekt je u fazi razvoja.
 

Komentari