Policija kreće u kontrolu traktora, kazna za nanošenje blata na kolnik 1000 kuna

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 08.10.2013. 11:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

U tijeku su poljodjelski radovi uslijed kojih vrlo često dolazi do nanošenja blata na kolnik, čime se ugrožava sigurnost prometa.

Stoga policija upozorava vozače koji se vozilom sa zemljane ceste ili njive uključuju na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom da obavezno zaustave vozila i uklone blato sa kotača.

Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1 000  kuna.

Također, policija apelira na vlasnike traktora da osiguraju i tehnički pregledaju svoja vozila, prikolice i druge priključne strojeve, te da osobitu pozornost posvete ispravnosti svjetala, s obzirom na jutarnje, odnosno večernje magle.

Kako bi se smanjio broj i posljedice prometnih nesreća u kojima sudjeluju i koje izazivaju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se ukupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

- uključivanju takvih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom i onemogućavanju nanošenja zemlje na kolnik,

-  isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana,

-  označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije,

-  smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i

-  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

Komentari