Posjet Zaštitnoj radionici varaždinske Srednje strukovne škole

Objavljeno: 04.12.2013. 07:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić posjetio je u utorak, 3. prosinca Zaštitnu radionicu Srednje strukovne škole Varaždin.

Zaštitna radionica projekt je koji su 2006. godine pokrenuli Varaždinska županija, Srednja strukovna škola i Hrvatski zavod za zapošljavanje kako bi se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima pružila mogućnost zapošljavanja. U Zaštitnoj radionici trenutno je zaposleno 17 osoba, od čega ih je 11 s invaliditetom, a izrađuju zaštitnu i radnu odjeću, dječje pelene, navlake za stolice te druge tekstilne proizvode.

- Obilaskom Zaštitne radionice na Međunarodni dan osoba s invaliditetom željeli smo pružiti podršku ljudima koji ovdje rade. Ovakvi projekti su potrebni zbog velikog broja osoba s invaliditetom u našoj županiji. Moramo investirati u ovo kako bismo im osigurali ono što je temeljno pravo svakog čovjeka, a to je pravo na rad - napomenuo je dožupan Kišić, istaknuvši potrebu proširenja proizvodnje kako bi se zaposlilo još više ljudi.

- Naša škola ima 620 učenika, od čega su gotovo 20 posto djeca koja imaju nekih poteškoća. U posebnim razrednim odjelima je 50 učenika, a 65 učenika je integrirano u redovite razrede. Od 11 osoba s invaliditetom koje trenutno rade u Zaštitnoj radionici, njih šestero su bili naši učenici. Znači, povezali smo njihovo obrazovanje, praksu koju se također ovdje održava i zaposlenje. Sada svojim radom ostvaruju prihode od kojih mogu živjeti - istaknuo je ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak, dodavši kako će 13. prosinca radionica obilježiti sedam godina djelovanja.

Nakon obilaska Zaštitne radionice i kratkog druženja, prilikom kojeg je dožupan čestitao zaposlenima na uspješnom i kvalitetnom radu, u Srednjoj strukovnoj školi održan je i okrugli stol s temom profesionalnog usmjeravanja učenika s teškoćama, njihovog upisa u srednje škole, integracije i obrazovanja, te mogućnostima zapošljavanja.

Komentari