T7 Grupa povukla tužbu protiv Grada, POS ide dalje

Objavljeno: 21.02.2011. 12:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

Grad Varaždin i T7 Grupa postigli su dogovor oko izgradnje POS stanova na Banfici, koja je odgođena do 2018. godine, a dogovorom su uklonjeni i svi penali i eventualna financijska odšteta predviđena ugovorom. Tako prioritet pri izgradnji POS-a postaje ulica Vilka Novaka.

- S T7 Grupom postignut je dogovor oko izgradnje POS stanova na Banfici. Tim je dogovorom uređeno da se ona odgađa do 2018. godine, odnosno do kad se ne završi izgradnja POS stanova u Vilka Novaka. Možemo reći da je došlo do promjene prioriteta i umjesto Banfice nastavak izgradnje stanova po modelu POS-a ide u Vilka Novaka - rekao nam je to jutros gradonačelnik Ivan Čehok, odgovarajući na pitanje što se događa s tužbom koju je T7 Grupa podnijela protiv Grada i Gradskih stanova zbog neizvršavanja ugovornih obaveza oko izgradnje stanova po modelu POS-a na Banfici.

> > T7 Grupa tuži Grad i Gradske stanove za 4 milijuna eura?

- Ovim su dogovorom uklonjeni su svi penali i eventualna financijska odšteta koja je bila predviđena Ugovorom, a koje bi morali platiti Grad i Gradski stanovi kao supotpisnici Ugovora koji nisu ispoštovali odredbe Ugovora – istaknuo je Čehok.

Vijećnik Robert Podolnjak tvrdi kako je Grad takav dogovor uspio postići samo zato jer se Grad obvezao na kupnju zemljišta u Vilka Novaka s čim je zapravo samo želio kompenzirati tvrtki T7 ono što nije ostvarila na Banfici.

Podsjetimo, na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka o kupnji zemljišta za POS u Vilka Novaka u koju je na prijedlog gradonačelnika uvršten amandman da će se prije sklapanja sporazuma o kupnji u Vilka Novaka potpisati odgovarajući aneksi ugovora koji se odnose na izgradnju POS na Banfici i to upravo zbog spomenute tužbe.

- Traženjem da se prije potpisivanja sporazuma o kupnji zemljišta u Vilka Novaka ugovori aneks ugovora za Banficu vjerojatno je poduzeto s namjerom gradonačelnika da izbjegne drastične ugovorne kazne zbog kojih bi osobno bio odgovoran - tvrdi Podolnjak te dodaje - Ugovori su toliko loši za Grad i Gradske stanove da bi gradonačelnik i direktor ustanove iz moralnih razloga trebali podnijeti ostavku.

Podolnjakove tvrdnje kratko je prokomentirao upravitelj Gradskih stanova Vladimir Kukec.

- Mogu samo reći da je Robert Podolnjak u krivu, jer ja nikada ne bih stavio svoj potpis na neki Ugovor koji je štetan za Grad Varaždin. Iako je bilo problema s realizacijom, oni su riješeni i POS ide dalje – zaključio je Kukec, te nas uputio da mu se za bilo kakve druge informacije obratimo službenim putem.

Čehok je objasnio i kako odgoda početka izgradnje ne znači da Grad odustaje od izgradnje stanova na Banfici.

- Mi i dalje smatramo kako je Banfica odlična lokacija za izgradnju POS stanova i čim lokacija u Vilka Novaka bude u završnoj fazi mi nastavljamo s izgradnjom stanova na Banfici – objasnio je Čehok.

Dodao je kako obzirom da je ovakvim rješenjem ispunjen uvjet za kupnju zemljišta za POS u Vilka Novaka, Grad je sa vlasnicima parcela ovih dana potpisao Ugovore o kupnji.

- Mi smo već potpisali Sporazume o kupnji sa vlasnicima parcela u Vilka Novaka, gdje smo krenuli s pripremnim radnjama, a već su nam se počeli javljati i zainteresirani kupci za stanove – rekao je Čehok.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je odluka po kojoj će Grad Varaždin i Javna ustanova Gradski stanovi kupiti zemljište za potrebe izgradnje stanova po modelu POS-a uz Ulicu Vilka Novaka u Varaždinu.

Radi se o zemljištu koje je ukupno vrijedno gotovo 19 milijuna eura, a koje će zajednički otkupiti Grad Varaždin i Gradski stanovi u naredne četiri godine po cijeni od 129 eura po kvadratnom metru.

Rasprava o POS-u na Gradskom vijeću bila je poprilično burna i oporbenjaci, HNS, SDP i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak, su glasali protiv takve odluke. Glavni prigovor HNS-ovaca ovoj odluci bio je taj što u proračunu Grada Varaždina nisu osigurana financijska sredstva za kupnju tog zemljišta.

Reagiranje Čehoka na Podolnjakov dopis

Dodajmo tome i da je naknadno u našu redakciju stiglo i službeno priopćenje Grada Varaždina u kojem stoji kako Grad Varaždin ne želi komentirati moralističke prozivke i vrijednosne sudove o gradonačelniku Ivanu Čehoku koje je iznio Robert Podolnjak, a vezano uz kupnju zemljišta za POS-naselje na Banfici, odnosno u ulici Vilka Novaka.

-Vijećnik Podolnjak nagađa o potezima i motivima gradonačelnika, iako je dr. Čehok jasno o toj problematici i kupnji zemljišta za buduću izgradnju POS naselja javno govorio na sjednicama Vijeća u okviru opširne rasprave. Na temelju tih proizvoljnih nagađanja, vijećnik Podolnjak konstruira priču uzimajući pravo tumačenja iznoseći svoje vrijednosne sudove i ocjene o gradonačelniku i direktoru Javne ustanove Gradski stanovi - stoji u priopćenju.

U priopćenju stoji i kako će gradonačelnik Čehok o projektu POS-a govoriti samo na način "opetovanog iznošenja objektivnih činjenica o projektu koji će unatoč recesiji pokrenuti stambenu izgradnju, očuvati radna mjesta i mladim obiteljima osigurati domove po najpovoljnim cijenama".


Komentari