Potpisan Sporazum o suradnji sa Černiveckom oblasti

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.08.2013. 18:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Černivecke državne oblasne administracije (Ukrajina) Mihajlo Papijev potpisali su danas u Županijskoj palači Sporazum o zajedničkoj suradnji.

Ovim su sporazumom postavljeni temelji konkretne uzajamne suradnje u području gospodarstva, trgovine, industrije, turizma, poljoprivrede, obrazovanja te drugih područja u nadležnosti obiju regija u svrhu ostvarivanja zajedničkog napretka obiju regija.

- Zajedničkih interesa ima jako puno, a naši su gosti posebno zainteresirani za mogućnosti ulaganja naših tvrtki u Ukrajinu, ali još više za naše iskustvo javljanja na natječaje europskih fondova – rekao je župan navodeći i kako u ovoj ukrajinskoj oblasti te općenito Ukrajini postoje tvrtke koji imaju specifične proizvode, usluge i proizvodnju koji zasigurno mogu biti zanimljivi i Hrvatskoj.

Župan i predsjednik državne oblasne administracije najviše nade ipak polažu u gospodarsku suradnju, stoga će ukrajinska delegacija, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Varaždinskoj županiji, posjetiti i tvrtke MIV i Vindiju.

Osim na gospodarskom planu, postoje i planovi za suradnju na kulturnom i obrazovnom području pa će se delegacija Černivecke oblasti susresti i s predstavnicima Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te Fakulteta organizacije i informatike.

Prije samog potpisivanja održan je radni sastanak s dužnosnicima Varaždinske županije te s predstavnicima Agencije za razvoj Varaždinske županije, kojem je nazočio i veleposlanik Republike Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Inače, delegacija Varaždinske županije u ožujku ove godine boravila je u službenoj posjeti Černiveckoj oblasti gdje je uspostavila kontakte s vodstvom te ukrajinske pokrajine te se tom prilikom upoznala s prednostima moguće suradnje.

Komentari