Potvrđena presuda: FOI diskriminirao Darija Krešića na temelju spolne orijentacije

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 29.08.2013. 12:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Županijski sud u Varaždinu potvrdio je 29. kolovoza presudu Općinskog suda u Varaždinu vezano za slučaj diskriminacije Darija Krešića, zaposlenog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, kojom je utvrđeno da je ovaj fakultet počinio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije na način da je stvoreno neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za Krešića, te je sprečavan u napredovanju na radnom mjestu.  

Sud je također zabranio FOI-u poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića poslu na fakultetu.

Udruga Kontra posjeća da se radi se o prvoj pozitivnoj presudi u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina. 

Krešić se obratio udrugama Kontra i Iskorak prvi puta 2009. g. zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog.

Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa spolnom orijentacijom Krešića. Nakon dopisa koji je odvjetnik Kontre i Iskoraka uputio upravi  Fakulteta organizacije i informatike, profesori  Kliček i  Hutinski  pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja.  

Nakon toga Krešić je očekivao normalizaciju odnosa na fakultetu, međutim upravo suprotno se dogodilo.  

Dario Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu - jednom od vodećih njemačkih sveučilišta - kao znanstvenik-povratnik zaposlio na  Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu,  od tada je od strane uprave Fakulteta bio sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

Krešić podnio je stoga pred Općinskim sudom u Varaždinu antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, a kojoj su se kao umješači pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Kontra i Iskorak pozivaju rektora Sveučilišta u Zagrebu Aleksu Bjeliša da javno osudi diskriminaciju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i spriječi daljnje diskriminiranje Krešića.

Također, pozivaju rektora Sveučilišta da primjereno sankcionira pojedince odgovorne za počinjenu diskriminaciju.

Komentari