Istraživanje: Naranča je najbolji prirodni izvor vitamina C

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 26.12.2010. 17:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Najbolji prirodni izvor vitamina C su - naranče. Nema te tabelete niti koncentrata vitamina zdravlja i mladosti kao što je sočna i svježa naranča. Potvrđuju to i znanstvena istraživanja objavljena u časopisu Journal of Food Science.

- Bolje je pojesti naranču doli u obliku tableta uzeti dodatke hrani i pripravke s vitaminom C. Mislimo da je ovo posebna mješavina antioksidansa i antimikrobnih sastojaka sadržanih u plodu voćke izuzetno zdrava - objašnjava prof. Tory Parker, profesor prehrane, dijetetika i znanosti o hrani, koji je vodio istraživački tim Sveučilišta Brigham Young (SAD), a koji potpisuje najnoviju studiju o naranči.

U zimskom razdoblju u kojem virusi, bakterije i hladnća uzrokuju mnoge bolesti, trebamo više zaštite za naše organizme. Priroda nudi vrlo malo sezonskog voća koje bi nam pružilo zaštitu, osim naranče.

S ovim klasičnim prirodnim lijekom njevale su se naše bake. S vremenom te su dobre navike izgubljene i ljudi su sve češće pribjegalavli jednostavnijim i sintetičkim pripravcima vitamina. No to nije dovoljno da ojača i obrani naš imunološki sustav, stoga nema dvojbe - svježe voće i naranče su izbor onih koji ne žele u bitku s gripama i prehladama.

Nakon ustajanja, otvorite prozore, pustite svježi zrak u kući, a za to vrijeme primite se citrusete i ‘uništite’ barem tri naranče i dva limuna za dobro jutro. Zbog odgovarajućeg sadržaja minerala ima svojstva remineralizanta - pomaže uklanjanju toksina iz organizma.

Vitamin C pospješuje resorpciju željeza i ubrzava mnoge metaboličke procese, pridonosi obrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma, čak i sudjeluje u tvorbi kolagena , a limonoidi iz nje  štite pluća i potiču rad jetre, detoksifikaciju enzima.


Agencija VLM

Komentari