Predsjednik Josipović dolazi u Lepoglavu na otvorenje festivala čipke

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 13.09.2013. 07:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Uoči ovogodišnjeg 17. međunarodnog festivala čipke, u četvrtak 12. rujna u lepoglavskom domu kulture održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen  bogat program tradicionalne manifestacije koja traje od 19. do 22. rujna.

- Kroz festivalske dane u povijesnim lepoglavskim prostorima posjetitelji će moći razgledati niz zanimljivih izložbi europskog čipkarstva (Španjolska, Belgija, Slovenija, Poljska, Njemačka, BiH i Mađarska), sudjelovati u radionicama, predavanjima, uživati u koncertima, a tema Festivala je Čipkarstvo i djeca te će se kroz brojne radionice, izložbe i igre prikazati  dječje čipkarstvo – najavila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.

Gradonačelnik Marijan Škvarić s velikim  zadovljstvo obavijestio je medije da će na svečanom otvaranju Festivala, po prvi puta u povijesti te manifestacije, nazočiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Uz njega Lepoglavu će posjetiti i predstavnici ministarstva kulture, turizma i poljoprivrede te ambasadori Belgije, Kanade i Australije.

Ova je godina u znaku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te će se kroz izložbe lepoglavskih čipki dočarati publici europska dimenzija i korijeni lepoglavskog čipkarstva. Moći će se vidjeti veliki primjerci lepoglavskih čipaka obnovljenih u posljednjih pet godina prema originalnim nacrtima Danice Brössler, a u izvedbi svih generacija lepoglavskih čipkarica. Čipke su u vlasništvu Grada Lepoglave sa svrhom da uskoro postanu dio budućeg muzejskoga postava Ekomuzeja Lepoglave.

-Jedna od  izloženih čipaka je replika čipke iz predsjedničke vile na Brijunima. Originalna čipka izrađena je poslije drugog svjetskog rata za Josipa Broza Tita, a služila je kao ukras interijera. Čipka je tzv.  baroknih  motiva, promjera 86 cm i najveća je originalna lepoglavska čipka uopće - objasnio je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej.

Ove godine zemlja partner  čipkarskog festivala je Republika Poljska,a u  Lepoglavi će se ujedno i prvi puta u Hrvatskoj predstaviti njihova Koniakówska čipka. Posjetitelji  čipkarskog festivala u Lepoglavi moći će vidjeti najveću čipku, veličine 5 metara u promjeru koju je radilo 5 čipkarica upotrijebivši pamučnu nit duljine 50 km.

Izvor: lepoglava.hr

Komentari