Predsjednik Udruge općina na čelu regionalne mreže NALAS

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 12.04.2014. 19:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj i načelnik općine Lukač u Virovitičkoj županiji Đuro Bukvić preuzeo je čelnu dužnost predsjednika NALAS-a, Mreže udruga lokalne samouprave  u Jugoistočnoj Europi.

Svečana primopredaja dužnosti održana je u petak, 11. travnja u Sarajevu tijekom devete Skupštine NALAS-a.

Mrežu NALAS-a čini 16 članica nacionalnih udruga koje se sastoje od čak 9000 jedinica lokalne samouprave odnosno 80 milijuna građana na prostoru od Slovenije do Turske i Moldavije, to je organizacija u kojoj svoje interese ravnopravno zagovaraju velike i male članice iz zemalja EU-a, kandidatkinja i onih koje to nisu.

Sve se one uz pomoć projektnog financiranja i donacija i s minimalnim aparatom bave brojnim temama značajnim za funkcioniranje lokalne samouprave.

Iz Hrvatske je uz Udrugu općina članicom mreže i Udruga gradova u RH. Udrugu općina u RH na devetoj skupštini NALAS-a predstavljaju Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina i načelnik općine Lukač te Bruno Hranić, član upravnog odbora Udruge općina, načelnik općine Vidovec i predstavnik Udruge općina u Odboru Regija EU.   

Zahvaljujući se na ukazanoj časti i povjerenju Bukvić je ocijenio da je NALAS u širem europskom kontekstu prepoznat kao jedinstveni model za razmjenu iskustava, širenje dobre prakse i primjenu novih znanja zbog čega prerasta u ambicioznu organizaciju sve većeg značaja i polja utjecaja.

Potvrdu ove teze, naglasio je Bukvić, daje i široki spektar aktivnosti na koje NALAS usmjerava svoje kapacitete, a to su pitanja fiskalne decentralizacije, prostornog planiranja, energetske učinkovitosti, gospodarenja otpadom, održivog turizma te snažnijeg uključivanja žena i mladih u lokalni život.

Ciljeve i angažman novog predsjednika obilježit će ostvarivanje strateških ciljeva i unaprjeđenje kvalitete usluga koje NALAS pruža kako bi građani svake općine i grada, u svakoj državi i urbanom odnosnom ruralnom prostoru  Jugoistočne Europe imali što bolju kvalitetu života.

Komentari