Predstavljen Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja

Objavljeno: 22.02.2013. 18:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

U Palači Herzer u Varaždinu održano je predstavljanje novog Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, koji je stupio na snagu u listopadu 2012. godine, a riječ je o prvom službenom predstavljanju novog zakona.

U ime domaćina, nazočne je pozdravio gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš koji je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom zainteresiranih poduzetnika te napomenuo kako je ovo već drugo predstavljanje poduzetničkih inicijativa u nekoliko dana, nadodavši da se provodi niz mjera pomoći namijenih gospodarstvu našeg kraja.

Prisutnima se također obratila i zamjenica gradonačelnika, ujedno i saborska zastupnica, Natalija Martinčević koja je napomenula da je ovo jedan od najvažnijih zakona koje je do sada donijela Vlada Republike Hrvatske.

Brojke su vrlo egzaktne, zadnji podaci govore da se Hrvatska nalazi na 81. mjestu prema konkurentnosti, a investicije su pale za 30%. Investitori trenutno zbog različitih birokratskih barijera radije biraju druge zemlje pa je stoga ovaj zakon veoma važan za stvaranje povoljnog investicijskog okruženja - istaknula je Martinčević.

Zakon je predstavio pomoćnik ministra gospodarstva Darko Lorencin koji je istaknuo kako je novi zakon o poticanju investicija na neki način samo aktualizacija prethodne inačice zakona koja je donesena još 2006 godine.

Prisutnima se obratio i predsjednik Županijske gospodarske komore Varaždin Čedomil Cesarec koji se osvrnuo na stanje u gospodarstvu i napomenuo kako se među poduzetnike uvuklo malodušje, ali vjeruje kako se poduzetnici imaju snage izvući iz teške situacije uz korištenje mjera Vlade, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Prezentaciji Zakona o poticanju investicija i unapređenju investiticijskog okuženja nazočili su i zamjenici župana Varaždinske županije mr. sc. Blanka Glavica Ječmenica i Milan Pavleković, a tijekom upoznavanja s novim zakonskim izmjenama istaknut je i podatak kako je Ministarstvo gospodarstva pokrenulo proces izrade strategije industrijske politike za razdoblje od 2014. do 2020. godine, koja bi trebala biti završena sredinom godine.

Komentari