Prije 103 godine odigrana prva nogometna utakmica u Varaždinu

Objavljeno: 22.05.2013. 14:49

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Foto: Wikipedia

U Varaždinu je prije 103 godine, točnije 15. svibnja 1910. godine, odigrana prva nogometna utakmica Varaždinskog gimnazijskog športskog kluba (VGŠK).

Taj klub je inače utemeljen 15. travnja 1909. godine. Za predsjednika je izabran zaljubljenik u nogomet i student prava, 19 – godišnji Đuro Kulčar koji je doselio u Varaždin iz Budimpešte. Prvi tajnik kluba bio je Bruno Steiner, a trener Ljudevit Filipec, inače učitelj gimnastike.

Gimnazijalci i studenti nogomet su igrali na livadi pored novoizgrađene gombaone u Ludbreškoj ulici. Na pašnjacima nedaleko Drave uređeno je igralište dužine 95 m i širine 54 m, vratnice su bile napravljene od letava, gol je bio bez mreže. Igralište je nazvano "Igralište kod Štebihovog mlina". Klub je prvu službenu utakmicu odigrao 15. svibnja 1910, godine protiv karlovačke Olimpije pred oko 1000 gledatelja. U toj utakmici pobjedu su odnijeli gosti s 4:1, a zgoditak za VGŠK je postigao Bruno Steiner.

Tada relativno nepoznat sport u našim krajevima predstavljen je u jednom od dva tadašnja varaždinska lista na sljedeći način:

"Igraju dvije protivničke stranke po 11 momaka. Svaka stranka nastoji da po stanovitim pravilima probije protivničke redove i utjera loptu kroz protivnička vrata. Kad je to postignuto, računa se pobjednima jedan "goal", a igra počima kao iz početka, tj. iz sredine igrališta".

Cijene ulaznica za prvu utakmicu bile su od 30 tadašnjih filira, pa do 1 Krune, a zarada od prodaje karata bila je namijenjena društvu za potporu siromašnih učenika.

Godine 1912. u Varaždinu je VGŠK (Varaždinski gimnazijski športski klub) odigrao prijateljsku utakmicu s momčadi Ifyusagi Nagykanizsa Sport Egylete iz susjednog mađarskog grada Nagykanizsa. Bilo je to 15. travnja, znači prije nešto više od 101 godinu. Vrijedi spomenuti i da su Varaždinci slavili sa 3:1.

Tekst prenosimo iz Varaždinskog tjednika.

Komentari