Prijevoz srednjoškolaca poskupljuje sa 100 na 300 kuna

Objavljeno: 19.08.2011. 10:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Ilustracija

Roditelji srednjoškolaca doživjet će već sljedeći mjesec novi udar na svoje, ionako ne baš previše bogate budžete. Naime, Varaždinska je županija bila prisiljena promijeniti model sufinanciranja prijevoza učenicima srednjih škola što će uzrokovati porast cijene prijevoza za srednjoškolce.

Kako nam je objasnio župan Predrag Štromar, jedini koncesionar linijskog prijevoza na području Varaždinske županije, tvrtka Autobusni promet, zbog rasta cijena naftnih derivata ponudila je veću cijenu za prijevoz u odnosu na prošlu školsku godinu. Istovremeno, ni situacija u županijskom te proračunima općina i gradova nije baš bajna i zato je Županijskoj skupštini predložio novi model sufinanciranja.

- Već na zimu najavio sam da će do ovog morati doći. Znao sam da će biti teško održati cijenu prijevoza koja je bila prošle školske godine u aktualnim gospodarskim uvjetima. No, treba naglasiti da će županija i jedinice lokalne samouprave nastaviti sufinancirati prijevoz učenicima, samo ne u onom obimu kao prije –rekao nam je župan Štromar.

Županov je prijedlog da cijena koju moraju plaćati srednjoškolci poraste sa 100 na 300 kuna mjesečno. Ostatak do pune cijene prijevoza nastaviti će financirati Varaždinska županija i one općine i gradovi koji sa županijom potpišu ugovor.

- U slučaju da će autobusni prijevoz koristiti od 3500 do 4000 učenika županija i jedinice lokalne samouprave plaćat će po 116 kuna mjesečno do pune cijene. Ako se bude vozilo od 3200 do 3500 učenika cijena će biti 141 kunu, a od 2600 do 2900 učenika 190 kuna. Prošle školske godine autobusni prijevoz do škole koristilo je 3800 učenika i nadamo se da će ih isti broj biti i ove školske godine – rekao je župan.

Dodao je da su o prijedlogu obaviješteni svi čelnici jedinica lokalnih samouprava s područja županije i da su oni načelno pristali na novi model sufinanciranja prijevoza učenika. Ugovori s njima trebali bi biti potpisani kad i ako Županijska skupština prihvati županov prijedlog.

- Moram naglasiti da do ovog ne bi došlo da je država barem malo dosljedna u svojoj politici prema školstvu. Aktualna državna vlast propisala je da je srednje školstvo obavezno, a tada su ukinuli besplatni prijevoz srednjoškolcima i na taj način doveli taj projekt u pitanje. Nadamo se da ćemo nakon parlamentarnih izbora u Vladi imati partnera s kojim ćemo moći razgovarati o mogućnosti da država barem malo pomaže u financiranju prijevoza, kao što bi i trebala – naglasio je župan Štromar.

Komentari