Program Srednje škole Ludbreg kreiran u suradnji s poslodavcima

Objavljeno: 19.05.2014. 17:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

U Vijećnici POU-a Dragutin Novak u Ludbregu održan je radni sastanak pod nazivom "Srednja škola Ludbreg– sadašnjost i budućnost".

Cilj je bio promocija i realizacija plana daljnjeg razvoja Srednje škole Ludbreg. Na sastanku je sudjelovao zamjenik župana Alen Kišić, Jasenka Hutinski, predstojnica HZZ-a, Područnog ureda Varaždin, poslodavci s ludbreškog područja i brojni drugi.

– Vjerujem da je za razvoj ove škole ključna upravo ova suradnja i savjetovanje s poslodavcima, koji će moći mladim ljudima, ponajprije onima strukovnih zanimanja, ponuditi i osigurati posao. Puno se u našoj zemlji priča o decentralizaciji, a mi ju želimo provesti u županiji upravo u školstvu na način da uz etablirane srednje škole koje imamo u Varaždinu, Ivancu i Vinici, razvijemo i nove srednjoškolske centre u Novom Marofu i ovdje u Ludbregu te tako zaokružimo mrežu srednjih škola - rekao je dožupan Kišić.

Srednja škola Ludbreg je projekt baziran za djecu s područja Ludbrega i susjednih općina, ali i općina Jalžabet, Rasinja i cijelog kraja do Varaždinskih Toplica.

- Dugoročni cilj nam je imati srednjoškolski centar s 300-400 učenika koji će uz temeljna zanimanja imati i strukovna i to na način da se ona rotiraju. Primjerice, postoji interes za upis u zanimanje farmaceutski tehničar, no teško će učenici ako se bude upisivalo kontinuirano u svakoj školskoj godini pronaći mjesto na tržištu rada. Sigurno da će kvalitetna srednja škola jako puno značiti za cijeli Grad Ludbreg na više načina, pa i taj aspekt ovog projekta svakako nije zanemariv. Početak je težak, to se mora priznati, no tješi nas primjer iz Preloga ili Đurđevca gdje su u počecima bili suočeni s problemima na koje i mi nailazimo danas, a danas su respektabilne škole - objasnio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

U sljedećoj fazi Srednja škola Ludbreg seli u prostorije takozvane Stare škole, a uskoro kreću radovi na uređenju i opremanju prostora.

- U školskoj godini 2014./2015. učenici se mogu školovati za četverogodišnje smjerove opća gimnazija i ekonomist, te za trogodišnja zanimanja CNC operater/ka, kombinirani razred kuhar, konobar, pekar te TES zanimanja, pomoćni kuhar/slastičar i pomoćni vrtlar (prilagođeni ili individualizirani program) – pojasnio je v.d. ravnatelja Josip Zdelar.

Srednja škola Ludbreg jedna je od najmlađih srednjih škola u Hrvatskoj te ove godine predstoje upisi druge generacije učenika.

Krajnji cilj, uz upis učenika, je gradnja nove školske zgrade za 400 do 500 srednjoškolaca za koju je zemljište otkupljeno od strane Varaždinske županije i Grada Ludbrega. Trenutno SŠ Ludbreg ima tri razreda: jedan razred opće gimnazije, jedan razred za zanimanje bravar i jedan razred pomoćnih zanimanja kuhar/slastičar i vrtlar.

Komentari