Proširena istraga protiv Duška Paripovića

Objavljeno: 15.10.2012. 11:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: sracinec.hr

ŽDO u Varaždinu je naložilo proširenje istrage protiv čelnika Meteor Grupe Duška Paripovića (52) zbog pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju te protiv Meteor Grupe zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.

ŽDO je izvjestilo da postoji osnovana sumnja da je Paripović (52) od 2008. do svibnja 2012. godine kao direktor Meteor Grupe naložio da se novac ustezan od plaća zaposlenika za kupljenu robu od društva u visini od preko 344 tisuće kuna knjigovodstveno prikaže kao njegova pozajmica društvu, pa mu je društvo isplatilo navedeni iznos kao povrat nepostojeće pozajmice.

Nadalje, postoji osnova sumnje da je naložio da se gotovinski utršci u iznosu od preko 1,2 milijuna kuna ostvareni redovnim poslovanjem ne polažu na račun društva već da se predaju njemu na ruke te da se njegovo dugovanje društvu od preko 1,7 milijuna kuna za radove koje mu je izvelo društvo plati temeljem ugovora o cesiji kojim je za taj iznos smanjeno njegovo postojeće potraživanje prema društvu, pa je tako namirio svoje postojeće potraživanje prema društvu, iako obračunsko plaćanje nije bilo dopušteno jer je račun društva bio u blokadi.

Postoji osnova sumnje da je 52-godišnjak od lipnja 2011. do svibnja 2012. godine kao direktor Meteor Grupe prodao sebi, povezanim društvima i drugom trgovačkom društvu, 17 vozila i poslovnu zgradu, sve vlasništvo osumnjičenog društva, određujući  kupoprodajne cijene u iznosima znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti, čime je sebi i drugim kupcima pribavio ukupnu imovinsku korist od najmanje 1,7 milijuna kuna.

Osumnjičeni se ujedno tereti da je u rujnu 2011. godine ugovorio poslovni odnos s Meteor Grupom obećavajući uredno ispuniti ugovorene obveze plaćanja preuzete robe, a što nije namjeravao učiniti, čime je to društvo, a neplaćanjem mu potraživanja koja su nastala iz tog odnosa; u uvjerenju kako će mu ista biti plaćena; oštetio za iznos od preko 169 tisuća kuna, za koji je iznos ujedno osumnjičeno društvo pribavilo nepripadnu korist.

Rješenjem suca istrage protiv prvoosumnjičenika je produljen istražni zatvor.

Komentari